Недостигът на цинк...

55
Недостигът на цинк...

...при децата води до аутизъм

Японски изследователи от лабораторията La Belle Vie в Токио са установили, че недостигът на цинк при децата може да доведе до развиване на аутизъм и свързаните с него болести, като например до синдрома на Аспергер, съобщи в. "Дейли телеграф". Екипът специалисти е анализирал образци от коса, взети от около 2000 деца, болни от аутизъм. Учените са установили връзка между недостига на цинк и заболяването. Дефицит е имало при една трета от децата. Най-ниски стойности на микроелемента са измерени при деца до 3-годишна възраст (почти в 50% от случаите).

Специалистите са стигнали до извода, че цинкът е необходим за правилния растеж и умственото развитие на децата в предучилищна възраст. Недостигът може да способства за появата на аутизъм. Те се надяват, че резултатите от изследването ще помогнат в разработката на нови методи за лечение и профилактика на заболяването.

Японските учени са предложили да бъде разработена национална програма, насочена към премахване на недостига на цинк в храната. Според някои учени обаче изследването трябва да бъде задълбочено, тъй като екипът не е правил анализ на косата на здрави деца.здрДобави коментар