Недоспалите деца са дебели

89
Недоспалите деца са дебели

Те имат по-високи стойности на телесни мазнини

Малките деца, които спят недостатъчно, стават по-дебели от останалите след няколко години, установиха новозеландски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Учените от университета на Отаго в Дънидин проследиха 244 деца от бебета, докато тръгнат на училище. Те регистрираха колко спят с акселерометри - устройства, които измерват движението. Родителите им пък даваха информация какво ядат и колко се движат малчуганите.

Децата, които спят по-малко, по-често са с наднормено тегло и имат по-високи стойности на телесни мазнини, установиха учените. Факторите за това са два - повече време за похапване и промени в хормоналните нива.

Недостатъчният сън се отразява на нивата на хормоните лептин и грелин, участващи в контролирането на апетита. Лептинът намалява, а грелинът се увеличава, пише woman.bg. По-ниските нива на лептин дават сигнал за глад. Високите нива на грелин са със същия ефект.

За всеки час по-малко сън децата на възраст от три до пет години тежат с 0.7 кг повече, когато станат на 7 години. Американските здравни власти препоръчват децата, които още не ходят на училище, да спят от 11 до 13 часа нощем. Учениците трябва да спят по 10 до 11 часа.Добави коментар