Не знаем здравните си права

63
Не знаем здравните си права

Анкета го показва

Българите слабо познават здравноосигурителните си права, според анкета на Центъра за защита правата в здравеопазването. Анкетата е направена в няколко града, с 241 участници. Данните сочат, че жените са много по-склонни да се борят за правата си, отколкото мъжете, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра.

От 16 основни и три допълнителни въпроса с най-много верни отговори се откроява въпросът, свързан с размера на потребителската такса, която се плаща при посещение при лекар.

Само 6,2 на сто от анкетираните не знаят колко се плаща на лекаря. Над 15 на сто са убедени, че могат да получат безплатна медицинска помощ дори и да не са здравноосигурени. Над 35 процента от участниците твърдят, че бременна жена, която не е осигурена, не може да получи безплатна родилна помощ.

Повече от половината анкетирани не знаят какво включва платената от Здравната каса зъболекарска помощ.

Над 99 на сто от анкетираните дават грешен отговор на въпроса за броят на направленията за консултации, които може да получи пациент за една година от личния си лекар.

Всеки трети отговаря, че рядко са му правени профилактични прегледи, а 1,7 на сто не знаят дали са им правени такива.

Кой контролира спазването на правата на пациентите не знаят 71,4 на сто от запитаните. Според 45,2 на сто от участниците в анкетата правата на пациентите в България не са защитени.Добави коментар