Не забравяйте водата

97
Не забравяйте водата

Всяко трето бебе у нас е дехидратирано

Съвременните специалисти препоръчват кърменето на детето да продължи колкото се може по-дълго време, след това разширяване на избора от храна със сокове компоти и чай. Но родителите често забравят за най-важното - в менюто на едно дете задължително трябва да бъде включена питейната вода в чист вид.

Достатъчно е само да му се предложи една чаша и родителите ще се убедят: децата много обичат водата. И това не е никак изненадващо, защото е установено, че по време на вътрешно-утробното развитие в организма на плода от всички течности, поемани от бременната жена, постъпва най-много вода.

Това колко поетата от организма на детето човешка вода е чиста е от огромно значение през първите пет години от живота му. Именно за един такъв срок във все още неукрепеният организъм се натрупват вредни вещества, които по-нататък влияят на имунитета на детето.Всяко трето бебе в България е дехидратирано поради неправилно даване на вода, според педиатъра доцент Маринова, пише woman.bg. Тя се обяви срещу тенденцията напоследък на деца, които се кърмят, да не се дава вода отделно. Това може да причини сериозни проблеми в развитието на детския организъм, каза лекарката.

При кърмачето има повишената необходимост от течности заради бързия растеж, учестеното дишане - до 40 пъти в минута - и физически незрялата бъбречна система. Дехидратацията при бебетата, според специалиста, води в някои случаи до транзиторна треска, необоснована температура или спадане на теглото.

Това обаче не означава, че всяка вода е полезна за него. Например, на едно бебе не бива да се дава вода от чешмата или от други подобни източници. Ето защо е задължително да се използва сравнително пречистена вода, но в никакъв случай да не се забравя, че употребата й е също толкова важна, колкото кърменето.Добави коментар