Не сипвайте сол в здравето си

524
Не сипвайте сол в здравето си

Българите надвишават два пъти препоръчаното дневно количество сол

България е на второ място в света по консумация на сол. Всеки ден изяждаме по около 14 грама, а безопасната граница за употреба е максимум 5 грама. Затова българите все по-често страдат от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

За да се намали приема на сол, Министерството на здравеопазването започва кампания "Не сипвайте сол в здравето си", която ще премине през 19 български града. Ние я подкрепяме с две ръце и се включваме с няколко любопитни факта за солта.

5 грама сол е количеството, което се побира в една чаена лъжичка.

Най-много сол човешкият организъм си набавя чрез хляба. След това идват колбасите, сирената и кашкавалите. На трето място се нареждат чипсовете, ядките и готовите супи.Всеки десети българин соли храната си, още преди да я е опитал. 35% солят, след като хапнат от нея.

Солта, захарта и брашното са "трите бели отрови" на съвременния човек.

Най-често срещаната последица от прекаляването със солта е високото кръвно налягане. Колкото повече сол поглъщаме, толкова повече вода задържаме. Повишеният й обем пък води до високо кръвно налягане. Над 2.5 млн. българи страдат от хипертония.

Намаляването на употребата на готварска сол от 5 на 3 гр дневно води до 13% намаляване на честотата на развитие на инсулт и до 10% - на исхемична болест на сърцето.

Безсолната диета е толкова опасна, колкото и прекаляването със солта. Човешкият организъм има нужда от натрий, затова е добре да консумираме сол в препоръчаните количества.

Най-често консумираната сол в света е натриевата. Това е така наречената обикновена готварска сол.За да излъжете вкусовите си рецептори, заместете солта с други растителни подправки, добавете повече лимонов сок.

Калиевата сол, която се съдържа едновременно с натриевата в диетичните видове сол, води до загубата на калций чрез урината. Ако се предозира, може да доведе до сериозно обезводняване, мускулни крампи и дори инфаркт.

Най-полезната сол е хималайската - тя носи най-малко вреди на организма. Морската сол също е за предпочитане пред трапезната.

Най-скъпата сол се нарича Amethyst Bamboo. Тя е пренасяна от тибетските монаси в манастирите, като я използвали за лекарство. Днес 60 гр от нея струват 38.5 долара. Вижте класацията на най-скъпите видове сол тук.Добави коментар