Не птичи, а свински

72
Не птичи, а свински

СЗО: Грипът ще мине и през България

Свински грип настъпва към Балканския полуостров, включително и към България. Той е със същия щам, без изменения и кръстоски, който върлуваше и през миналата зима. Това съобщива пред „Монитор” националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, позовавайки се на информация от Световната здравна организация.

Към момента в Европа все още не е регистриран нито един болен от пандемичния грип, както всъщност е медицинското название на свинския.

Птичият грип пък тази година ще ни подмине. Ако достигне Балканите, от него най-много могат да се разболеят птици, но не и хора, тъй като щамът му не се е кръстосал с нито един от тези, които поразяват човека, твърдят още от СЗО.

Нов щам на инфлуенцата тази зима няма да има, но ще ни мъчат трите познати от миналия сезон, казва още проф. Мира Кожухарова.

Това са А(H1N1), Пърт H3N2 и Бризбейн, уточни националният консултант по епидемиология. Затова и ваксините, които се произвеждат в момента, са съобразени именно с тях.

По думите на Кожухарова, преболедувалите свинския грип миналата година имат известен имунитет. Ако те общуват с болни хора, заразени със същия щам, може и да не се разболеят повторно.

По информация на Министерството на здравеопазването се очаква новите грипни ваксини да бъдат продавани в аптеките още в края на септември.

Припомняме ви, че само преди няколко дни от СЗО предупредиха, че вълната от птичи грип ще премине и през България.Добави коментар