Не прекалявайте с витамините

77
Не прекалявайте с витамините

Те могат и да навредят

В средата на 90-те години на миналия век в много страни, и особено в САЩ, се наблюдава истински бум на допълнителния прием на витамините. Под влияние на рекламата се приемат витамини и минерали с количества, превишаващи 10 и дори 100 пъти препоръчителната доза.

По този начин хората са разчитали, че ще намалят риска от простуда, затлъстяване, сърдечно-съдови и кожни заболявания, пародонтит и дори рак. Много витаминни комплекси и хранителни добавки, съдържащи полезни микроелемени, първоначално са се разработвали за противодействие на определени заболявания.

Според коментара на Джейн Броуди (медицински наблюдател) и проф. Стемпфър от Медицинското училище към Университета “Харвард” (Harvard Medical School), цитирани от списание Prevention, препоръките за приемане на витамини се основават на “нищожно малки доказателства за тяхната полза”.

Освен това, т.нар. препоръчителна максимална дневна доза витамини, които трябва да приемат децата и възрастните, зависи от много фактори: възраст, пол и общо здравословно състояние, посочва woman.bg. Част от витамините и микроелементите са способни да взаимодействат един с друг вътре в тялото и това невинаги е от полза за него.Например всекидневната доза бета-каротин не е определена (тъй като той е включен в дозировката на витамин А). Но при висока доза той е способен да предизвика пожълтяване на кожата. Някои специалисти дори смятат, че той е в състояние да провокира появата на редица ракови заболявания.

Витамин С се препоръчва в доза 60 мг дневно. Има изследвания, които показват, че при превишаване на този праг той взаимодейства с някои лекарства срещу рака и пречи в диагностиката на редица заболявания. Налице са обаче и много данни, че по-високи в пъти дози се отразяват благоприятно на здравето при някои пациенти.

Витамин Е е с препоръчителна дневна доза 8 мг за жените и 10 мг за мъжете. Високите дози предизвикват кръвотечение – най-вече при хората, приемащи препарати за “разреждане” на кръвта.

Превишаването на дозата от витамин В6 (1.6 мг за жените и 2 мг за мъжете) провокира увреждане на нервите. Калцият в количество повече от 1 г дневно е в състояние да предизвика запек и дисфункция на бъбреците.

Желязото, в доза по-голяма от 15 мг за жените и 10 мг за мъжете на ден, повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Цинкът над 12 мг за жените и 10 мг за мъжете води до раздразнение в червата и отслабване на имунната система.Добави коментар