Не пийте студена вода

740
Не пийте студена вода

Ще се опитаме да обясним колко е вреден този навик

Точно сега, в периода на горещините, няма нищо по-хубаво от студената вода. Още с покачване на живака в термометрите над 23-24 градуса пълним две-три шишета с вода и оставяме в хладилника, за да има студена вода, когато ожаднеем. Или пък слагаме по 3-4 кубчета лед в чашата с вода. И вие ли правите така?

Ако да, то веднага трябва да спрете! Ще се опитаме да обясним колко е вреден този навик и колко пагубно се отразява на организма ни, пише kulinar.bg. Когато се храним, тялото ни изразходва енергия, за да усвоява, смила и храносмила това, което сме приели. Ако енергията е насочена само и единствено в тази посока, този процес ще бъде бърз и ще протича безпроблемно. Какво става обаче, когато пием студена вода?

Организмът ни изразходва голяма част от енергията, за да регулира температурата и да възстанови температурния баланс в тялото ни. Тази ситуация може да доведе организма ни дори до дехидратация! И докато си мислите колко много вода сте изпили днес, приятно разхлаждаща, всъщност само да сте навредили на организма си.Защото, когато пиете студена вода, кръвоносните съдове се свиват и това възпрепятства хидратацията на организма. Ако пиете студена вода, докато се храните, температурата на водата втвърдява мазнините от приетата храна и това пречи на тялото да ги разгради правилно.

Ако пък пиете студена вода след хранене, така образувате слуз в организма, която намалява функцията на имунната система и така създава риск от заболявания. Ако свикнете да пиете топла вода или таква със стайна температура, това ще подобри храносмилането ви, ще засили имунитета и много бързо ще усетите разликата.

Ползите от пиенето на топла вода - по-бърза хидратация, подобрява храносмилането, детоксикира организма, пречиства кръвта. Ако ви е неестествено да си топлите водата преди да я пиете, то поне не я вадете директно от хладилника, а предпочитайте такава със стайна температура. Добави коментар