Не дръж антибиотика на топло

67
Не дръж антибиотика на топло

Ако ги държите на топло, детските антибиотици много бързо стават негодни

Съставът на детските антибиотици се променя необратимо и съответно те стават негодни, щом престоят на по-висока от посочената върху опаковката температура. В повечето случай изискването е до 25 градуса, предупреди магистър фармацевтът Мирослав Ненчев. За да се приемат по-безпроблемно от децата, те се произвеждат на базата на захарните сиропи. Повечето от тях са направени така, че преди употребата им е необходимо в тях да се долее вода. Ако се държат на високи температури, захарният сироп ферментира.

Недоизпитите опаковки с антибиотици за възрастни не трябва да се пазят, а да се изхвърлят, след като лечението приключи, предупреждават още фармацевти. Причината е, че повечето лекарства остаряват неимоверно бързо. Особено когато жилището се отоплява. Специалистите съветват хората да си прегледат домашните аптечки на няколко месеца и да прочистват тези лекарства, които са с изтекъл срок на годност или до края на ползането им остават по-малко от шест месеца дори по тях да няма видими следи за остаряване.

Освен това негодните и изостанали медикаменти за домашно лечение не бива да се изхвърлят в боклука, а в тоалетната, за да не попаднат в ръцете на деца, клошари или да ги опитат животни, посочва вестник "Монитор". В България все още не е въведена система за събиране на стари лекарства и екарисажното им унищожаване, каквато практика има в повечето европейски страни. Капките за нос и очи са от този лекарствен вид, който бързо губи лечебните си свойства дори да е в срок на годност, ако е съхраняван извън хладилника.

Дори наскоро да сте купили някакви таблетки от аптеката, прегледайте ги дали не са леко пожълтели, което означава, че срокът им на годност е към края си или е изтекъл. Най-добре е това да правите още в аптеката преди да сте платили. Капсулите обаче не променят цвета си. Затова специалистите съветват медикаментите под такава форма да се купуват в малки количества и да се съхраняват на възможно най-прохладното място у дома.Добави коментар