Най-застрашените страни от зика в Европа

124
Най-застрашените страни от зика в Европа

Страните с умерен риск включват Франция, Испания, Италия и Гърция

Има нисък до умерен риск вирусът зика още това лято да достигне Европа. За това алармират учени от Световната здравна организация цитирани от Би Би Си.

Според тях най-застрашени са някои от областите на Стария континент, където комарите преносители Aedes aegypti ще намерят най-добри условия за размножаване. Като най-заплашени са черноморското крайбрежие на Русия и Грузия и остров Мадейра.

Страните с умерен риск включват Франция, Испания, Италия и Гърция, а рискът във Великобритания е нисък. От СЗО призовават страните да се премахнат блатистите места, подходящи за размножаване на комарите, както и да се уверят, че хората - особено бременни жени - имат информация за потенциалните вредни последици от заболяването.

Зика предизвиква мозъчни дефекти при деца и вирусът е бил регистриран в повече от 50 страни до момента. Експертите предупреждават, че рискът от разпространение на заразата се увеличава в края на пролетта и през лятото, тъй като заради топлото време тигровите комари се размножават по-бързо, а и вирусът може да стане по-активен, пише вестник "24 часа".

Вижте още: Пет от най-ефикасните билки срещу комари

В тази връзка д-р Сузана Джейкъб от СЗО призовава особено страните с по-висок риск да укрепват националния си капацитет и да отдават приоритет на дейностите, които ще предотвратят създаването на големи огнища на зика.

Междувременно проф Джими Уайтуърт от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина е още по категоричен. Той призова летовниците през тази година да обърнат сериозно внимание на рисковете от заболяването:

"Рискът от разпространението на зика в Европа е реален. Основният вектор комари за зика - Aedes aegypti, се среща само в Мадейра и около Черно море, но друг комар - Aedes albopictus, е по-широко разпространен и е в състояние също да предава зика, макар и не толкова ефективно.Добави коментар