Най-старият случай на Синдрома на Даун

103
Най-старият случай на Синдрома на Даун

Открит във Франция

Най-старият потвърден случай на Синдрома на Даун бе открит: скелет на дете, което е починало преди 1500 години в средновековна Франция. Според археолозите, начинът, по който детето е погребано, сочи, че заболяването не е било задължително заклеймявано.

Синдромът на Даун представлява генетично нарушение, което забавя развитието на човека и предизвиква интелектуална нестабилност. Хора с този синдром имат три копия от хромозома 21, а не две, както обикновено. Заболяването е описано през 19 век, но, според учените, присъства отдавна в човешката история.

Новата находка идва от некропол от 5-6 век и се намира близо до църква в Източна Франция. При разкопки в местността са изровени 94 скелета, сред които и този на дете със специфичната за болните от Синдрома на Даун форма на черепа.

Част от проучванията на учените били насочени към установяване на отношението на хората към болните от Даун. Според изследователите, полагането на трупа, както се полага всеки един друг труп, сочи красноречиво, че приживе към болните от Синдрома на Даун не е имало заклеймяващо отношение.Добави коментар