Най-фалшифицираните лекарства

228
Най-фалшифицираните лекарства

Това е бизнес за милиарди

Истински мор: през есента на 2006 г. в Панама след приемане на сироп за кашлица умират 115 души, сред които и много деца. Сиропът е отровен с диетиленгликол, сладникава на вкус субстанция, която се използва за антифриз.

През 2007 г. във Великобритания 72 000 опаковки от три фалшиви лекарства попадат в търговската мрежа - препарати за лечение на рак на простатата, сърдечен инфаркт и психични разстройства. В тях съдържанието на активното вещество е занижено и е едва между 50 и 80 процента от обявеното на кутиите.

През 2011 г. в проби от противомаларийни лекарства, продавани в единадесет африкански държави, вместо животоспасяващите субстанции, експерти констатират съдържание на парацетамол, както и на силденафил, активна съставка на виаграта.

Eдва ли има нещо по-отвратително от фалшифицирането на медикаменти, по-подло от производството на неефикасни или дори отровни копия на препаратите, с които хората се надяват да се излекуват. Зле изработеният фалшификат на чанта Gucci или часовник Rolex вреди на бизнеса на производителите на оригинала. Но антибиотик от тебешир или лекарство против рак, което съдържа странни съставки, са брутално посегателство върху живота на онези, които и без това изпитват страдание.

Глобализацията на фармацевтичното производство има своя принос в разпространяването на тази практика. Няма страна, подмината от явлението. Цялостните мащаби на фалшифицирането на лекарства са неизвестни, отделни изследвания обаче изваждат на бял свят ужасяващи неща, пише вестник "Труд".Според оценки на Световната здравна организация (СЗО) в южната част на африканския континент, в Латинска Америка и Югоизточна Азия 30% от лекарствените средства не са истински, т.е. фалшифицирани са с престъпни намерения или са с лошо качество в резултат на безотговорно неспазване на стандартите за производство.

В индустриалните страни, където има строга система за контрол на качеството, отклоненията от описаното на опаковката са по-малко от един процент - 0 при лекарствата, разпространявани чрез аптеките. Много по-проблемно е положението в Европа с препаратите, предлагани по интернет.

Организираната престъпност отдавна е обсебила този бизнес. Банди фалшификатори набавят съмнителни препарати от Китай и Индия, внасят ги през зони за свободна търговия в Обединените арабски емирства и Панама в страните на крайните потребители, като при това, за да се заличи произходът на стоката, тя преминава през различни прекупвачи. "За бандите рискът да бъдат разкрити е минимален. Наказанията са незначителни, а печалбите много големи", казва Алин Плансон.

В Интерпол тя отговаря за престъпността, свързана с фармацевтичните продукти, и сътрудничи на IMPACT, Международната работна група за борба срещу фалшифицирането на лекарства, създадена през 2006 г. от СЗО заедно с други организации, сред които обединения на производители, лекари и аптекари. "Много от бандите фалшификатори са били професионалисти в търговията с наркотици", обяснява Плансон, "и тъй като от лекарствата се печели много, сега изпробват този нов сегмент."

От гледна точка на престъпността би било направо грехота да се игнорира световният пазар на лекарства, на който през 2012 г. са реализирани около 755 милиарда евро, пазар, на който търсенето е постоянно. Печалбите на фалшификаторите са фантастични - срещу инвестиция от 1000 евро могат да се спечелят 500 000 евро. Възвръщаемостта е многократно по-голяма в сравнение с класическите наркотици или с фалшификацията на софтуер и пари.Плансон непрекъснато пътува по света, за да разяснява на правителства и потребители съществуващите опасности, да обучава полицаи и митничари. Нейната мисия е особено наложителна в Азия и Африка. Там корупцията и липсващият контрол често улесняват измамниците в осъществяването на смъртоносния бизнес. Колко благоприятни са за тях условията на много места показват следните данни.

В 30% от 193-те държави членки на ООН няма ефективни институции, които да отговарят за лекарствените средства, липсва изцяло или е налице само частична регламентация на производството, вноса и контрола на качеството. Наред с реимпорта големи проблеми на криминалистите и на политиците от областта на здравеопазването създава и потокът от лекарства, който се излива към Европа чрез интернет аптеките.

Международният пощенски център на летището във Франкфурт на Майн. Почти всеки пакет, който пристига в Германия по въздушна поща, преминава от тук и подлежи на митническа проверка. Между 10 000 и 15 000 пратки на ден. На горния етаж на просторната сграда номер 190 транспортните ленти се въртят непрекъснато, навсякъде са складирани контейнери на колела, пълни с жълти пластмасови пощенски сандъци.

Тук митницата и пощата работят съвместно. Митничарят прави предварително сортиране, отделя съмнителните пратки на специален конвейер. В неговия край този следобед работи Маркус Реданц от митницата, срещу когото е седнал и един пощенски служител.

Следващият пакет, който е наред да бъде проверен, е увит в смачкана оранжева хартия. В документа за доставка е вписано "лекарствени добавки", страна на произход - Индия, името на подателя не се чете: "Познаваме си контингента", казва Реданц. Индия е една от страните, от които пристигат много фалшиви медикаменти.Пощенският служител разрязва кашона, повдига капака. И действително - пратката е пълна с блистери, 580 таблетки "Vilagra 100", сини, със заоблената форма на виагра. Активното вещество е уж същото, като това на оригинала. Освен това 200 жълти таблетки "Vidalista 20" със съставка, която също се предполага, че трябва да стимулира потентността. Няма опаковки, няма упътване.

"Най-актуални са сексуалните стимуланти", казва митничарят. "Те съставляват две трети от медикаментите, които залавяме." Няколко часа по-рано колегите на Реданц вече са извадили от пощенския поток уплътнен плик, от който са изсипали неопаковани червени хапчета за потентност. "Много хора не знаят, че вносът на лекарства по пощата по принцип е забранен." Така всяка седмица се събира по един пълен контейнер със съмнителни препарати.

Здравните служби предупреждават настоятелно да не се правят поръчки чрез несериозни интернет аптеки. А резултатите от изследванията са действително плашещи. "Европейският алианс за достъп до сигурни лекарства" е анализирал 18 поръчани по интернет препарата с рецепта - от ерекционни стимулатори през медикаменти за сърдечносъдови заболявания до лекарства срещу алцхаймер. 62 процента от тях са се оказали фалшиви.

Швейцарската Агенция за контрол на лекарствата Swissmedic е установила шокиращи неща при проверка на конфискувани таблетки. Много препарати за подобряване на потентността съдържали по-малки количества активно вещество, а други - сред които Black Superman и Feel good like in a Heaven - били свръхдозирани, което крие опасност за живота.

В голяма част от препаратите за отслабване била установена съставка, която отдавна е изтеглена от пазарите в целия свят, тъй като може да предизвика усложнения в сърдечносъдовата система. Ала въпреки всички предупреждения бизнесът процъфтява, "епидемията" се разраства и в Европа...Добави коментар