Най-естествените имуностимулатори

278
Най-естествените имуностимулатори

Съществуват редица често неподозирани начини за стимулиране на имунитета

С настъпването на есента и наближаването на зимата идва и сезонът на настинките и грипа, както и времето хората да се погрижат за имунната си система. Всеизвестно е колко важни за здравето са правилното хранене и умерената физическа активност. Съществуват обаче и редица често неподозирани начини за стимулиране на имунитета - от общуването с близки и приятели до музиката и секса, припомнят от БТА.

Позовавайки се на множество изследвания, здравните експерти Шона Уилкинсън, Касандра Барнс и д-р Мерилин Гленвил разкриват кои са най-добрите естествени имуностимулатори:

Секс
Редовният секс увеличава броя на имунните клетки в тялото, които се борят с външни микроби, като произвеждат антитела IgA (имуноглобулин А).

Физически контакт
Докосване, прегръдка, страстно притискане - всички тези прояви на близост понижават нивата на стресовия хормон кортизол. "Кортизолът потиска имунната реакция, така че гушкайте любимите си хора и се наслаждавайте на имуностимулиращите свойства на прегръдката", препоръчват експертите.

Редуване на топли и студени душове
Редуването на топли и студени душове на всеки две минути води до повишаването на два типа бели кръвни клетки - моноцити и лимфоцити. Опитващото се да се стопли от студената вода тяло стимулира имунната система, докато преминаването от студена към топла вода активира системата му за детоксификация. Колкото по-малко токсини има в тялото, толкова по-добре се справя имунната система с бактериите и вирусите.

Социализиране
Противно на широко разпространеното схващане за разпространението на настинки и грип при контакт с повече хора в студените месеци, мащабно проучване показва, че общуването с близки, приятели и колеги е отличен начин за предпазване от инфекции. След социален контакт имунната система работи по-добре.

Музика
Слушането, и още повече композирането на музика, активира същите наградни зони в мозъка, които се стимулират от храната и секса, и допринася за повишаването на количеството на имунните клетки-убийци на микроби.

Медитация и йога
Тези практики повишават имунитета по два начина - първо понижават нивата на стресовия хормон кортизол, действащ като имуносупресор, и второ увеличават електрическата активност в мозъка в зоната, отговорна за емоциите, която също така "казва" на имунната система какво да прави.

Почивка
Ако тялото редовно получава възможност да "се изключи" и да си почине от всекидневните стресови фактори, отслабената имунна система започва да функционира по-добре. Стресът потиска способността на тялото да се бори с инфекции, правейки имунните клетки по-нечувствителни към хормона, който "изключва" възпалителните процеси.Галене на куче
Проучване е установило съществено повишаване на имунните клетки IgA (имуноглобулин А) след галене на куче. Ако човек не разполага с куче, може да пробва с котка.

Разходки на открито
При хората, които прекарват известно време на открито - в паркове или гори, се наблюдава повишена функция на имунната система. Растенията изпускат химикали, известни като фитонциди, чието предназначение е да ги предпазват от насекоми и гниене. Въпросните химикали оказват благоприятно въздействие и върху човешката имунна система.

Сън

Сънят е изключително важен за здравето, тъй като дава възможност на тялото да "презареди батериите си" и да възстанови клетките и тъканите си. Недостигът му е свързан не само с чувство на умора, раздразнителност, понижена концентрация, но и с отслабване на имунната система и съответно с повишена податливост на инфекции.Добави коментар