Най-ефикасното срещу грип

407
Най-ефикасното срещу грип

Две мерки, които намаляват риска с до 50%

Обикновените маски за лице и правилната хигиена на ръцете могат ефективно да намалят риска от предаване на вирусите, дори през активния за тях зимен сезон.

Тъй като в условията на епидемия или активно разпространение на вирусните заболявания, ваксините невинаги са достъпни (или дори такива все още не съществуват), най-доброто, което можем да направим, е да мием редовно ръцете си и при контакти с други хора да носим маска на лицето, смятат американски епидемиолози от Университета на Мичигън.

По време на проведения от тях експеримент хората, които редовно са били с маски и са измивали ръцете си с дезинфектант, са били с 35 до 51% по-малък риск от вирусно заболяване, пише zdrave.bg.Тъй като резултатите са били практически еднакви с тези на групата от доброволци, които само са носили маски, учените заключават, че допълнителното третиране на ръцете с дезинфектант не допринася за предпазването от заболяване.

“Защитните маски и измиването на ръцете с топла вода и сапун е това, което ни осигурява двоен ефект. Тези обикновени и достъпни във всекидневието мерки са наистина най-доброто, което можем да направим, за да намалим съществено риска от заболяване”, заключават американските специалисти, цитирани от Ройтерс.Добави коментар