Настроението влияе на паметта

34
Настроението влияе на паметта

Веселието пречи на запаметяването

Ако си спомняте трудно имена по време на партита, причината вероятно е, че сте в добро настроение. Учени, изследващи връзката между настроението и паметта, установили, че доброто настроение намалява способността да помним информация.

"Изследването обяснява защо може да не успеете да запомните телефонен номер, който са ви дали на купон, когато се забавлявате. Това е първото изследване, показващо, че доброто настроение се отразява негативно на способността за съхраняване на информация", казва авторката на изследването Елизабет Мартин от университета в Мисури.

Учените изследвали настроението на участниците преди и след като им показали един видеоклип, предаде БГНЕС. Някои участници гледали откъс от комедийно шоу, а други - инструкции как да си инсталират паркет.

Тези участници, които изгледали откъса от комедийното шоу, били в значително по-добро настроение след това, а настроението на другите участници, които гледали инструкциите, не се променило.

След края на видеата и двете групи попълнили тест за памет. При тях всеки от участниците чувал в слушалки по четири цифри на секунда. След края на записа участниците трябвало да си спомнят последните шест цифри по ред.

Участниците, които гледали комедийното шоу и били в по-добро настроение, се представили значително по-зле в задачата. Ръководителката на изследването съобщи, че ще бъдат направени допълнителни тестове, за да се установи как настроението влияе на работната памет в ситуации от реалния живот, като например в класна стая.Добави коментар