Настинката и правилото на трите дни

1556
Настинката и правилото на трите дни

Как с хомеопатия да излекуваме болното детско гърло

В преходните седмици между лятото и есента в повечето семейства, където децата тръгват на ясла или детска градина, тревогите са свързани с “риска от вируси и настинки”. „Повечето родители отсега се страхуват да не се повтори познатият сценарий „eдна седмица здрави, две с хрема и кашлица“. Тогава идват при мен и искат да дам нещо за имунитета”, споделя д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат от София, пред вестник "24 часа".

Има няколко важни неща, които той обяснява на майките. Пасивният имунитет, получен чрез плацентата и кърменето, намалява в края на първата година. Детето попада в специфичен възрастов спад на имунитета, който трае до 4-5-годишна възраст. Условно този период можем да наречем „тренировки” на имунната система, които протичат с повишена температура и през което време организмът произвежда специфични антитела.

Ясно е, че в детските заведения малките си обменят различни вируси и болестни причинители. Майките изпадат в паника от честото боледуване и искат непременно да стимулират имунитета. „Най-важното е просто да разберат, че няма как децата в тази възраст да не боледуват изобщо”, пояснява д-р Везенков. „Целта ни е да модулираме имунния отговор”. Второто важно нещо е правилото на трите дни. Това означава, че ако детето е било напълно здраво и внезапно вдигне температура, в началото трябва да се опитат всички познати и проверени народни методи за справяне с вирусите – топъл чай, разтривки, загряване на крачетата или охлаждане на челото при по-висока температура.

В момента се засичат две вълни от вируси

Първата е от ентеровирусите, които засягат главно храносмилателната система. Проявяват се с болки в корема, повръщане и разстройство. При малките деца е доста драматично, защото те бързо се обезводняват. Другата група вируси нападат дихателните пътища с хрема, кашлица и температура. Шуслеровата терапия е отличен помощник в тези първи дни за имунната система, посочва педиатърът.

„Добър и бърз ефект се постига със солите №3 железен фосфат, №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. Ако има и разстройство, се добавя и пробиотик. Задължително се включва и лечебна храна - HN формула за бебетата. Дори детето да е по-голямо, обикновено няма против да хапне такава каша. В аптеките има и много рехидратиращи разтвори, но невинаги вкусът им е подходящ за деца“, разказва д-р Везенков.

При вирусните инфекции на дихателната система класическата комбинация е лекарството при грип и настинка Инфлуцид - по 1 табл. през час до 8 табл. дневно в острата фаза, заедно с Шуслерова сол №3, която сама по себе си е много ефективна при всяко температурно състояние. Добавя се и №8 за баланс на течностите. Сол №5 се дава за енергия, или ако детето е нервно и плачливо. Комбинацията от Шуслерови соли №3,5 и 8 е класическа схема при вирусни инфекции и висока температура. Ако детето е било закалявано, боледува по-рядко и се справя с настинките по-леко, без усложнения.

Все повече малчугани обаче прекарват свободното си време пред компютъра и телевизора вместо навън. Не се хранят правилно с достатъчно плодове и зеленчуци. Шуслерова сол №11 силицея може да подсили имунитета, т.е. да модулира имунния отговор на организма. Дават се всяка вечер по 1-2 табл., може и разтворени в малко вода.

За връзката между мокрите крака и болното гърло

Нерядко проблемите с гърлото идват от краката. Ако те са били мокри или премръзнали, това се отразява на кръвообращението в гърлото, получава се рефлекторен спазъм на кръвоносните съдове там. Това води до охлаждане и намален приток на кръв, респективно по-малко приток на кръв в носоглътката и по-малко защитни телца и други фактори на имунитета. При липсата на адекватна защита, там се активират условно патогенни микроорганизми, които иначе си стоят пасивно.

„Откакто прилагам активно Шуслеровата терапия в моята практика, значително намаля броят на често боледуващите деца”, казва д-р Везенков. Майките, които идват при него, прилагат хомеопатия и знаят как да постъпят още при първите симптоми на настинка. Редуват Инфлуцид със сол №3 през един час (дозите се съобразяват с възрастта на детето и килограмите) и често овладяват положението само с тези мерки. Важно е да се дават повече течности - липов чай, чай от листа на малина или друго, защото детето бързо се обезводнява при висока температура.

Краката може да се сложат в топла вода или ходилата да се разтрият със сусамово масло, което има отличен загряващ ефект. Обикновено малкото само подсказва от какво се нуждае - ако му е студено, ще го затоплите. Ако му е горещо, то само ще се разсъблече. Добре е да се поддържа хигиена на кожата. В случай, че не може да се къпе, обтривайте кожата.

„Доста майки споделят, че постигат добър успех ефект за предотвратяване на честите боледувания и с комбинирания хомеопатичен препарат Имунокинд”, допълва лекарят. Той е подходящ за деца от 0 до 6 г., като се дават по 3 таблетки на ден в продължение на 1-3 месеца.

Родителите да не бързат с лекарствата за понижаване на температура

„Те потискат нормалната терморегулация”, съветва още д-р Везенков. Намаляват и чувството за жажда. Така, въпреки нуждата на организма от повече течности, децата отказват да пият. Добре е майката да се въздържа от лекарства за температура в първите дни на болестта, ако тя е под 39 градуса. Тогава с по-голяма вероятност ще се размине с антибиотика. Обикновено на 3-4-я ден става ясно дали ще трябват по-сериозни лекарства. Разбира се, проследяването се съобразява с индивидуалните особености на организма.

„Има деца, при които още на първия ден откривам шумова находка в гърдите. По правило, близки роднини – родители, баба, дядо, също имат подобни проблеми - сенна хрема, астма или хронично белодробно заболяване. Детето носи гени, които предразполагат към по-тежко протичане на дихателните инфекции. Знам кои пациенти са рискови и при тях още от самото начало предписвам адекватно класическо лечение с антибиотици, антихистамини, инхалаторни бронходилататори (лекарства, разширяващи бронхите)“, пояснява д-р Везенков.

При някои деца усложненията като гнойна ангина или пневмония са неизбежни въпреки правилното терапевтично поведение. Тогава се назначава подходящ антибиотик в зависимост от причинителя и наличието на алергия у детето. „Антибиотиците не бива да се отричат, защото са мощно оръжие и спасяват човешкия живот, стига да се приемат правилно”, казва лекарят. „Понякога емоциите и страховете на майката са повод за прегледа. Сериозните състояния веднага може да се отличат дори от всеки човек”, казва д-р Везенков.

При рязко настъпила кашлица и/или затруднено дишане очевидно е нужна спешна намеса. Може да е астматичен пристъп, спазъм на ларинкса, тогава се слага урбазон в спешния център. Децата боледуват и при наранена психика Понякога децата могат да боледуват или да имат проблемно поведение поради психосоциални причини. Наскоро педиатърът имал интересен случай на ревност от страна на по-голямото дете към новороденото. Каката е на 1 г. и 8 месеца, когато майката ражда бебе.

Голямото дете усеща, че цялото внимание вече не е само за него. Изразява ревността си, като бие майката. Проявява агресия и към други хора, които вземат бебето. Стигат до лекар, защото момичето започнало да се самонаранява – удряло главата си в стената или пода. Нещата се оказали по-сложни заради самолечение с неподходящо хомеопатично лекарство, предписано преди по друг повод (нервност при никнене на зъби). Майката смятала, че действа успокояващо и го давала в продължение на 3 месеца, всяка вечер.

„Веднага го спряхме и вместо него дадохме две Шуслерови соли - № 5 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат. Още на следващия ден настъпи подобрение. Солите бяха предписани за 2 седмици и при повторен контакт с майката тя съобщи, че няма оплаквания от поведението на детето си“, спомня си педиатърът.

Често го търсят ученици преди матура или друг изпит. Искат нещо за концентрация или за спокоен сън. Дава им същата комбинация. „Съветвам ги дори за самия изпит да сложат в шише с 1.5 литра питейна вода по 10 табл. от соли №5 и №7, като отпиват често, по малко по време на изпита. Тази комбинация, в адекватна доза (3 пъти по 2 табл. от двете соли), може да се дава и на тревожни първолаци”.

Вижте още: Съветите на хомеопат: как да се предпазим от грип

Дали солите помагат и при хиперактивност?

Напоследък много се говори за свръх раздразнителните деца, които трудно се концентрират в училище. Трябва да се прецизира дали е поведенчески или органичен този проблем. След това трябва да се говори и със самото дете. Много често има разлика между това, което казва майката и какво казва то. „Винаги може да се препоръча Шуслерова сол №5, защото действа добре на нервната система. Енергизира, успокоява и действа благоприятно при нарушения на съня и концентрацията. Имал съм успех дори и при деца с тикове и нощно напикаване, когато причината е неврогенна, а не органична”, обобщава д-р Везенков.Добави коментар