Наследствените болести

77
Наследствените болести

Има заболявания, към които сме предразположени

Има заболявания, към които сме предразположени, защото се предават по наследство. За да разберете повече за здравето на жените в семейството, разпитайте майките си.

Болни от сърдечносъдови заболявания?

Тези болести са най-рискови и причиняват най-голяма смъртност при жените. Важно е да познавате болестите на предците си, защото съществува онаследяване на здравословните проблеми.

В зависимост от начина на живот, от типа характер (нервозен и холеричен), рисковете могат да се увеличат. Разберете как се е появило сърдечното заболяване при предшествениците ви. Изведнъж или с възрастта, или в детска/младежка възраст?

Консултирайте се с кардиолог, за да ви постави точна диагноза, ако почувствате неразположение, съветва woman.bg.Следете раковите заболявания във фамилията

Не изпадайте в паника, ако един или двама от рода ви са заболели от рак. И все пак има семейни предпоставки при локализацията на тумора.

Ракът на гърдата в 5% от случаите е наследствен. Генетичната обусловеност при рака на матката е 10%. Важно е да знаем, че има такъв риск, ако подобен рак е засегнал ваша роднина, с която имате кръвна връзка – майка, сестра.

Сигнал за тревога е фактът, че болестта се развива рано – преди 50-годишна възраст. Посетете онколог и периодично си правете профилактични прегледи за ваше лично спокойствие.

Очни проблеми?

Двете основни болести на очите са катарактата и възрастово обусловената макулна дегенерация. Глаукомата и катарактата засягат макулата, централната зона на ретината и водят до прогресивна загуба на зрението.

Генетично този процес се отключва около 55 години и засяга предимно жените. От значение е да се открият навреме първите симптоми на заболяването, когато най-лесно може да се лекува.

Могат да минат 10 години, когато то еволюира, преди да се сблъскате с последствията. Ако вашите родители, баба или дядо са имали подобни проблеми с очите, то посещавайте офталмолог веднъж годишно след 40-те.

Следва продължениеДобави коментар