Наследствените болести 2

17
Наследствените болести 2

Има заболявания, към които сме предразположени

Първата част на материала вижте тук.

Има заболявания, към които сме предразположени, защото се предават по наследство.

Страдате ли от мигрена?

Не е задължително да наследите стопроцентово мигрената от своите родители. Тя се появява при определени обстоятелства, но може да парализира за определено време част от тялото ви.

Ако баща ви или майка ми имат мигрена, съществува 50% риск тя да се наследи от потомците им. Разпитайте родителите си, своите баби и дядовци от какви заболявания страдат, защото болежките обикновено се предават през поколение.

Когато сте информирани, можете да въздействате на факторите, които отключват кризата – умора, хранене и прочие, посочва woman.bg.Опасност от остеопороза

По време на менопаузата и с напредването на възрастта се появяват първите симптоми за намаляване на костната плътност. Фамилната обремененост тук е от голямо значение. Децата на болни от остеопороза родители имат по-ниска костна плътност от другите хора.

Ако до 40-годишна възраст не сте си правили изследвания, то е време да го направите. Разпитайте родителите за претърпени фрактури и за начина, по който са се лекували, хранили, спортували.

Знайте, че в този период болестта се развива тихо и безболезнено, затова трябва да сте внимателни при поява на най-малките симптоми. Завишете приема на калций, витамин D, движете се, хранете се правилно. Пазете от травми рисковите зони – тазобедрена става, китката, гръбначните прешлени.Добави коментар