Напитки, полезни за кръвоносните съдове

850
Напитки, полезни за кръвоносните съдове

Сега не е време за топъл чай, какво друго предлагаме...

Според учени от Англия 5 са напитките, които влияят благоприятно върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Освен зеления чай, в списъка влиза на първо място водата. Препоръчително е дневно да консумирате не по-малко от половин литър вода. Така няма да се обезводните. Ако не знаете, обезводняването води до сгъстяване на кръвта, а оттам сърцето започва да бие по-ускорено.

Кардиолози съветват да консумираме редовно червено сухо вино. То е богато на ресвератрол и други полифеноли - става дума за биологически активни вещества, които понижават нивото на лошия холестерол в кръвта и предотвратяват образуването на тромби.

Редовната консумация на червено вино в умерено количество увеличава нивото на добрия холестерол и подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Както знаете, французите пият червено вино често. Те дори се хранят с доста тежка и мазна храна, но относително рядко страдат от сърдечно-съдови болести. Предполага се, че отговорът на тази загадка се крие в антиоксидантите във виното.

Можете да оздравите сърцето и съдовете като консумирате сок от нар. Той е богат на антиоксиданти и превъзхожда по този показател зеления чай и червеното вино.

Освен това в списъка с напитки за здрави кръвоносни съдове можете да включите кафето. Редовната му консумация понижава риска от инсулт и инфаркт с 20-40 процента.

А кои са най-важните витамини за сърцето и съдовете? Според кардиолози това са витамините Р, В6, С и Е.

Витамин Р в съчетание с витамин С възстановява еластичността на съдовете. Можете да си го набавите чрез консумацията на шипки, цитрусови плодове, зелен чай, бира и вино.

Витамин В6 (пиридоксин)  активно участва в процеса на обмяна на мазнините. Съдържа се в яйцата, овчето и говеждото месо, пилешкото месо, черния дроб, изварата, скаридите и т.н.

Витамин С увеличава количеството на добрия холестерол в кръвта. Съдържа се в шипките, сладките чушки, доматите и цитрусовите плодове.

Витамин Е спомага за прочистването на вените и артериите. Освен това укрепва капилярите. Две супени лъжици растително масло ще ви снабдят с дневната норма витамин Е.Добави коментар