Намалява смъртността при новородените

84
Намалява смъртността при новородените

През 2009 г. са загинали 3.3 млн новородени

Все по-малко новородени умират по света, но напредъкът е бавен, а Африка изостава, показва изследване на Световната здравна организация.

Инвестициите в здравеопазването за жените и децата през последното десетилетие са довели до бърз спад на броя на смъртните случаи при майките и децата под 5-годишна възраст.

Оцеляването на децата през първите 4 седмици от живота им се подобрява по-бавно, като е "оставено на заден план, въпреки добре документирани и с разумна цена решения за предотвратяване на тези смъртни случаи", заявява Флавия Бустрео, експерт на СЗО по семейното здраве и здравето на децата и цените.През 1990 г. са загинали 4.6 милиона новородени, а през 2009. г броят им е бил 3.3 милиона. Въпреки това смъртните случаи през първите 4 седмици от живота им са 41% от всички случаи на смърт преди 5-годишна възраст.

През 1990 те са били само 37%. Трите водещи причини за смъртта на новородените - преждевременно раждане, задушаване и тежки инфекции, се предотвратяват лесно с правилни грижи, подчертават експертите.

Необходимите мерки включват прости правила, като "държането им на топло, чисти и правилно кърмени". Според Джой Лаун от благотворителната организация Save The Children, участник в изследването, основният фактор е глобалната липса на обучени експерти в сферата за здравеопазването, които да помогнат на майките.

Почти 99% от смъртните случаи при новородените са в развиващите се страни. Над половината от тях се случват в Индия, Нигерия, Пакистан, Китай и Демократична република Конго.

На най-голям риск са изложени родените в Афганистан, където през първия месец умира 1 от 19 новородени. Нигерия е седма по население в света, но вече е на второ място по брой на загинали новородени. През 1990 г. страната е била на пето място.

Китай е спаднал от второ на четвърто място. Със спад от само 1% на година Африка е най-бавно напредващият регион от света. 12 от 15 страни с над 39 смъртни случая на 1000 живи раждания са в Африка.

Според темпа на напредък, африканският континент ще достигне днешните нива на здравеопазването в САЩ или Великобритания след 150 години.Добави коментар