Намалява детската смъртност

73
Намалява детската смъртност

При децата до 5 години е намаляла наполовина за 2 десетилетия

Смъртността при децата до 5 години е намаляла близо наполовина по света за две десетилетия, но е съсредоточена сега в страните от Африка, южно от Сахара, и в Южна Азия, посочва фондът на ООН за децата УНИЦЕФ в годишен доклад, цитиран от световните агенции.

Броят на децата, починали преди да навършат 5 годинки, е намалял от 12 милиона през 1990 г. на 6,9 милиона през 2011 г., се посочва в доклада.

Според изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк все още трябва да се положат усилия, защото средно по 19 000 деца умират всеки ден по света по причини, които могат да бъдат предотвратени.

Най-голям напредък в намаляване на детската смъртност са отчели четири големи района - Латинска Америка и Карибите, Източна Азия и Тихоокеанския регион, Централна и Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка. Там детската смъртност е намаляла наполовина.

В документа се посочва, че през 2011 г. в пет страни по света са били съсредоточени половината от смъртните случаи на деца под 5 години. Това са Индия, Нигерия, Демократична република Конго, Пакистан и Китай. Kато причини за смъртността се посочват пневмонията, усложненията след преждевременното раждане, диарията, маларията, усложненията при раждането.Добави коментар