Наднорменото тегло вреди на паметта

77
Наднорменото тегло вреди на паметта

И води до редица заболявания

Известно ни е, че наднорменото тегло предразполага към сърдечно-съдови проблеми, високо артериално налягане, диабет. Учени откриха обаче, че затлъстяването афектира и мозъка и е причина за прогресивно влошаване на паметта.

Заради данните от последно проведени изследвания, при които се споменава за връзка между затлъстяването и влошаването на паметта, Джон Ганстад, асистент професор по психология от Университета Кент Стейт, решава да изследва конкретно този проблем.
В работата му участват 150 доброволци със свръх тегло, чиито средни килограми са около 136. 109 души от тях се подлагат на стомашен байпас – намаляване на обема на стомаха чрез оперативна намеса.

Три месеца след операцията подложилите се на нея показват подобряване на когнитивните способности – памет и умения да се организират. За този срок те са отслабнали средно с 23 кг. Подобна тенденция не се отчита при доброволците непредприели мерки за редуциране на теглото. Нещо повече, при тях се наблюдава още по-силно влошаване на паметта.

Следващият етап е изследователите да потърсят причините за загубата на когнитивните способности при затлъстяване и намиране на начини, с помощта на които да се преустанови тенденцията на влошаване на паметта и се подобрят умствените способности на свръх пълните.

По думите на ас. проф. Ганстад първите ползи за ума се забелязват при отслабване с около 10 кг телесно тегло при хора със затлъстяване.Добави коментар