Наднорменото тегло ще задмине тютюнопушенето като причина за рак

90
Наднорменото тегло ще задмине тютюнопушенето като причина за рак

То може да се окаже по-голям риск през следващите години, отколкото се смяташе досега

Спадът на тютюнопушенето и увеличаването на затлъстяването в САЩ може да накара здравните служители да обявят наднорменото тегло като водеща причина за рака и да доведат до преструктуриране на политиката и програмите в областта на общественото здраве, сочи доклад.

Тъй като изследванията за ракови заболявания, свързани със затлъстяването продължават, лекарите и изследователите установяват, че наднорменото тегло може да се окаже по-голям риск през следващите години, отколкото се смяташе досега. Доклад от 30 април в Lansing State Journal показва, че от първото широкомащабно проучване за връзката на затлъстяването с рака през 2003 г. досега, са били установени поне 13 вида рак, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването.

“Към настоящия момент прекомерното тегло или затлъстяването са свързани с 13 различни вида рак,” каза Кристен Съливан, директор по храненето и физическата активност на Американското общество за борба с рака, добавяйки, че е вероятно “повече видове рак да се появят, колкото повече изследвания се правят“.

Известните връзки включват някои от най-често срещаните ракови заболявания – рак на щитовидната жлеза, рак на яйчниците, рак на матката, рак на панкреаса, рак на дебелото черво, посочва БГНЕС.Въпреки че изследванията са направили големи крачки в идентифицирането на видовете ракови заболявания, свързани с наднорменото тегло, остава загадка точно каква част от тялото е най-вероятно да образува рак в отговор на висока концентрация на мазнини. Въпреки това, много в медицинската общност смятат, че връзката се крие във висцералната мастна тъкан или интраабдоминалната мазнина, отбелязва изданието.

Тъй като интраабдоминалните мазнини образуват някои органи, промените в тези мазнини обикновено не са добър знак. По отношение на състояния като сърдечно-съдови заболявания или диабет тип II, промяна в коремните мазнини за затлъстели индивиди е основен признак на деградация в здравето – дори ако в момента учените не са в състояние да посочат точния катализатор на рака.

Съливан казва, че наднорменото тегло навсякъде в тялото има способността да “въздейства върху нивата на определени хормони като инсулин или естроген. И ние знаем, че повишените нива на тези хормони могат да повишат риска за някои видове рак”.

Тъй като затлъстяването е нарастващ проблем, ракът, свързан със затлъстяването, също се увеличава – особено, установиха изследователите, при по-млади хора и при афроамериканци от всички възрасти. “Рисковете за някои ракови заболявания, свързани със затлъстяването при по-млади хора, са по-високи в днешното поколение млади хора, отколкото преди няколко поколения”, разкрива Съливан. 

Добави коментар