Наднорменото тегло - много по-опасно, отколкото предполагаме

230
Наднорменото тегло - много по-опасно, отколкото предполагаме

Наднорменото тегло увеличава риска от смърт много повече, отколкото се смяташе досега

Учени от Бристълския университет доказаха, че наднорменото тегло влияе върху смъртността в много по-голяма степен, отколкото се смяташе досега. Резултатите от изследването са публикувани от портала EurekAlert. Анализирано е влиянието на високия и ниския индекс на телесната маса върху организма на човека. В изследването са участвали 60 хиляди деца и родители.

Изследвана е взаимовръзката между масата на тялото, физическото състояние и смъртността в семейството. Съвместно с Норвежкия университет за естествени и технически науки, учените от Бристол изяснили как смъртността сред родителите е свързана с телесната маса и с теглото на техните деца. Изследването доказва, че наднорменото тегло увеличава риска от смърт много повече, отколкото се смяташе досега. Предишни изследвания не са могли да хванат „чистата” зависимост между затлъстяването и смъртността.

Проблемът е, че върху изводите на учените влияят и други заболявания, преживени от хората. Посоченият научен труд се опира на факта, че телесната маса на родителите и децата е свързана генетично. При това върху показателите на детето не влияят болестите на родителите. Като включват в анализа и телесната маса на децата и равнището на смъртността на родителите, изследователите са успели да разкрият пряко въздействие на затлъстяването върху риска от смърт.

Изследването опровергава мита, че малко наднормено тегло не може силно да повлияе върху здравето на човека, посочва БГНЕС. „Открихме, че предишните изследвания са подценявали влиянието на наднорменото тегло върху смъртността и нашите изводи потвърждават препоръките за поддържане на индекса на телесната маса в границите от 18,5 до 25”, заявява един от авторите на изследването – д-р Дейвид Кларк.

Добави коментар