Надхитряват диабета с игри в планината

101
Надхитряват диабета с игри в планината

Малчугани се учат на летни лагери как да контролират захарта си

"Диабет се лекува не само с инсулин и тест-ленти, диабет се лекува с обучение", казва Ели Котова, председателят на Националната асоциация на децата с диабет (НАДД). Затова от 10 г. неправителствената организация помага за социалната рехабилитация на мъниците, които живеят с коварна болест.

Това лято стотици деца ще се включат в летния лагер на НАДД в сърцето на Родопите. И за седмица - от неделя до неделя, покрай игрите и разходките в планината ще се учат по-добре да контролират диабета си. Малчуганите са под грижите на детски ендокринолог, което е шанс за семействата от по-малките градове, тъй като тези дефицитни специалисти са основно в София, Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора, пише вестник "Стандарт".

"Сутрин, обед и вечер си слагам инсулин, меря си захарта. Храня се горе-долу здравословно", признава си 9-годишният Стефан, който от 5 г. живее с диабет. От 2010-а насам малчуганът участва в летните лагери на НАДД. Доволен е, че покрай тях е намерил много приятели. Това лято е на Пампорово с майка си Милкана. Напук на болестта, Стефан е запален спортист. Ходи на тенис, кара колело, обича да чете, занимава се с рисуване и, разбира се, е пристрастен геймър.

В училище, оказва се, всички предмети са му любими - от математика и четене, до физическо. Какъв ще стане, като порасне - още се колебае - може би футболист, а защо не и художник или втори Григор Димитров? Макар да е от Русе, се лекува в София - при доц. Калинка Коприварова. Причината - в крайдунавския град просто няма детски ендокринолог.

Майка му признава, че не й е лесно с двете деца, едното с диабет. "Важно е да са добре, да растат здрави, да не ги лишаваме от нищо", казва Милкана. Младата жена няма как да работи, защото трябва да се грижи за Стефан. "Всяко заболяване при децата с диабет протича много по-сложно. Една вирусна инфекция веднага ни праща в болницата", не крие Милкана.

Разчитат на заплатата на мъжа й, а от нея се налага да плащат и за тест-ленти, тъй като онези, които отпуска здравната каса, стигат само за половин година. "Дете с диабет има нужда от много повече от 4 мерения на ден, защото се движи постоянно. Така че - налага се да ги купуваме сами", признава Милкана.

"Голяма част от децата, с които започнахме преди 10 г., вече са студенти или работят. Добре знам какво е да бъдат със 150 тест-ленти годишно", потвърждава и Ели Котова. Сега бройката за диабетиците на 18 г. е увеличена двойно, на 300, след 20 г. борба. "Не може да се лекуваш от едно и също заболяване в две различни групи. До 18 г. по едни критерии, после - по съвсем различни", казва Котова.
Тест-лентите и проблемите с инсулина обаче не са единственият абсурд, с който се сблъскват пациентите.

От НАДД признават, от 2-3 г. имат драми със социалните при осребряването на парите за рехабилитация. Стигали са дори до съд. От 8 г. ползват 195-те лева, които се полагат за балнеолечение и рехабилитация на децата с увреждания, при организирането на летните лагери. "Не ни стигат на 100%, но голяма част от престоя се поема", уточнява Котова.

От някои дирекции на агенция "Социално подпомагане" обаче отказват да осребрят 195-те лева, защото лагерите се правят в хотели, а не в санаториуми. "В закона пише, че пациентът има право на няколко вида рехабилитация - социална, физикална, методологична. Ние ползваме втората. От няколко години "Социални грижи" разиграват родители и хотелиери, разказва Котова.

"Непрекъснато се изпращат писма със запитване към хотела дали е по клинична пътека, въпреки че ние даваме направление, което показва, че сме спазили закона. Отделно, всяка година задължително при приключване на смяната се измерва гликиран хемоглобин на всички. Имаме за годините назад архив кое дете с какви показатели е било по всяко време. Води се дневник ежедневно", разяснява шефката на НАДД.

Въпреки това, социалните оспорват как са похарчени парите. Сега е пристигнало поредното писмо от Хасково, независимо че миналата година асоциацията е осъдила общината. "Ако трябва, ще водим всяка година дела. Замислила съм да заведем такова и срещу агенция "Социално подпомагане" в София, за да се научат тези служби какво всъщност гласят законите", ядосва се Котова.

А какво всъщност се случва на летните лагери? Освен игри, има и походи в планината. Най-тежък е преходът през първия ден - около 3 часа, обяснява Ели Котова. В следващите дни разходките са по-леки. Децата се учат и как да нагласят менюто си спрямо единиците инсулин, които приемат дневно. Тази година пък каки и батковци поемат "щафетата" и влизат в ролята на медицински инструктори на по-малките - мерят им захарта сутрин, обед и вечер.

А в края на лагера има и награда - за детето, постигнало най-добър гликиран хемоглобин. "Вече имаме победителка в тази смяна, тя е в ремисия в момента. Децата нямат търпение да видят резултата, и ако е добър, веднага почват да се радват", споделя Котова.

За втори път тази година на лагера има малчугани от ромски произход. "Възхитена съм от тях! Станислава е на 13 г., с много добър гликиран хемоглобин. Добър пример за другите деца от нейния етнос. И при ромите има много болни от диабет. Обмисляме кампаниите, които организираме, да бъдат насочени и към тях. Мисля, че ще има ефект", казва Котова.Добави коментар