Над 1200 детски площадки в София опасни

56
Над 1200 детски площадки в София опасни

До края на годината всички над 1800 места за игра на територията на Столичната община трябва да отговарят на изискванията

Над 1200 детски площадки в София не отговарят на изискванията за безопасност, разписани в Наредба 1 от 2009 г. на МРРБ, а именно да бъдат категоризирани, да бъдат снабдени с определен брой пейки и оборудвани с ударопоглъщащи настилки, както и със съоръжения, които да нямат остри ръбове и да представляват опасност за малчуганите. Това коментира за БГНЕС Мая Цанева от Сдружение „Безопасни детски площадки”.

Според нея по-важното е, че до края на годината всички над 1800 места за игра на територията на Столичната община трябва да отговарят на изискванията, заложени в документа. „Реновирането на всички площадки едва ли ще стане до края на годината, което ще наложи ново отлагане на крайния срок. До момента от тази възможност властите са се възползвали 2 или 3 пъти. Заложници на тези забавяния обаче са нашите деца, което е най-лошото”, заяви Цанева.

На много места катерушките са се превърнали в капани заради липсващи стъпала, счупени дъски и ръждясали пирони, обясни председателката на сдружението, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че не са редки и случаите на наранявания, като между тях има и по-драстични, като сцепена глава, разпорена ръка, счупвания на ръце и крака и дори черепно-мозъчни травми. Според нея обаче картината като цяло се подобрява като се увеличава броят на реновираните и новоизградени площадки и това става ясно от интерактивната карта на детските площадки в София, която била създадена по т яхно настояване преди близо две години.

„Големият проблем е, че в квартали, като „Изток”, „Люлин”, „Младост”, „Гоце Делчев” и др., където по времето на комунизма са строени площадки със съоръжения пред всеки блок. Сега статутът на голяма част от тях е неясен и те са оставени или на произвола на съдбата, или са премахнати, защото са станали опасни за малчуганите”, коментира Цанева. В София има над 1800 детски площадки. От тях за основен ремонт са 1173, които се стопанисват от Районната администрация и други 36 стопанисвани от Дирекция „Зелена система”. За частичен ремонт са още 190 площадки.

Добави коментар