На всеки 10 сек някой чува диагноза диабет

155
На всеки 10 сек някой чува диагноза диабет

Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света

На 14 ноември отбелязваме Световния ден на диабета, който се чества ежегодно от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна Организация. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

На 14 ноември от 11.00 часа Българска асоциация диабет и Национална асоциация на децата с диабет ще отбележат датата със събитие на стълбите на подлеза, които излизат до ЦУМ, което ще премине под мотото "Каква стъпка ще направиш днес?". Посланик на информационната кампания "Открито за диабета" в София е актьорът Владимир Карамазов.

Той заедно с организаторите на "Открито за диабета" символично ще изкачат стълбите в знак на съпричастност с каузата на кампанията. Целта на "Открито за диабета" е ранната диагностика на заболяването и превенция, в основата на която са здравословен хранителен режим и достатъчна физическа активност.Във Втора специализирана АГ болница за активно лечение "Шейново" от 10.00 часа ще бъдат изнесени няколко лекции, с които се цели да бъде насочено вниманието към бъдещите майки, при които рискът за развитие на диабет нараства значително и профилактиката и превенцията са напълно задължителни за здравето на родилката и плода. Лекции по време на събитието ще изнесат д-р Татяна Абаджиева от "Шейново" на тема: "Диабет и бременност"; д-р Донка Узунова на тема: "Педиатрични проблеми при новородени с гестационен диабет".

Председателят на националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котоваще говори за "Диабет и бременност – гледната точка на пациента", а д-р Румен Велев на тема: "Хранене – мост между минало и бъдеще". Официални гости на събитието ще бъдат министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Освен в София, ще се състоят събития и във Варна и Пловдив. Посланици на кампанията "Открито за диабета" в Пловдив ще са двата местни футболни отбора Ботев и Локомотив, а във Варна – баскетболната легенда Тодор Стойков, чиято бележита спортна кариера започна именно от там, съобщи БГНЕС.Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. В България с тази диагноза са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не.

Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. Именно за това Международната Диабетна федерация реши, в продължение на 5 години - от 2009 до 2013 година - кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да са посветени на обучението и превенцията на захарния диабет.Добави коментар