На война срещу кърлежите

164
На война срещу кърлежите

Да защитим децата си от болестите, които пренасят

Дребни микроорганизми от групата на паякообразните - това са кърлежите. Хранейки се с кръв от хора и животни, те са особено активни през пролетта, лятото и есента. Ухапванията им са безболезнени, но болестите, които предават, са особено опасни. Най-честите им жертви са децата. Как да ги предпазим?

Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа в окото. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, но е възможно да стане и часове след впиването. Затова е особено важно всеки ден да проверявате детето си за кърлежи.

Една от най-често предаваните по този начин болести е лаймската. Тя се пренася от между 20% и 30% от кърлежите. Инкубационният й период е от 3 до 30 дни. Първите симптоми са зачервяване на кожата на мястото на ухапването, увеличение на лимфните възли, температура, болка в мускулите и ставите, главоболие. На по-късен етап се появяват световъртеж, учестен пулс и проблеми с концентрацията. Болестта се лекува с високи дози антибиотик, а усложненията след нея могат да останат с години.

Марсилската треска е друго разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. Тя се среща предимно в Южна България и по Черноморието. Инкубационният й период е от 3 до 7 дни. Симптомите са висока температура, силно главоболие, мускулни болки, повръщане и зачервяване на очите. След това се появява силен обрив, включително и по дланите и стъпалата. Лекува се с антибиотици, а ако лечението не започне навреме, може да се стигне до увреждания на черния дроб, бъбреците и нервната система.

Кърлежите обитават не само тревистите и горски пространства извън града. Те могат да живеят и в кварталната градинка, пренасяни от кучетата. Най-често се крият из гъстата растителност. Ако децата ви играят на такива места, използвайте препарати. На пазара се предлагат и такива, които са подходящи за деца над 1 година. Има различни разновидности - едни се нанасят директно върху кожата, с други се пръскат дрехите на детето. Предлагат се и специални гривни, които отблъскват кърлежите.

Ако планирате излет на открито, освен препаратите, облечете детето със светли дрехи с дълги ръкави и крачоли. Не се отклонявайте от утъпканите пътеки и задължително след разходката проверете мъника за кърлежи. Най-често те се забиват в косата, в свивките на ръцете и краката, както и покрай ушите, по корема и в гънките покрай слабините.

Не забравяйте да напръскате и домашното куче с препарат срещу кърлежи. Добре е да носи и специална каишка, която ги отблъсква. Ако въпреки всички взети мерки, намерите кърлеж на детето си, не изпадайте в паника. Най-добре в случая за него ще се погрижи лекар, но можете и вие да го направите. Следвайте няколко основни правила.

Остраняването трябва да стане много внимателно, за предпочитане с пинсети. Издърпайте го постепенно, без да го въртите и извивате. Най-разпространеният метод е въртене обратно на часовниковата стрелка, но той е и най-погрешният. Не мажете мястото с алкохол или олио.

След отстраняването на кърлежа дезинфекцирайте мястото на ухапването с йод или спирт. В следващия месец следете дали няма да се зачерви или подуе. Ако детето вдигне температура, има мускулни болки, обриви или главоболие, непременно се обърнете към лекар и го уведомете за ухапването.

Ако искате веднага да сте сигурни, че кърлежът не е бил заразен, можете да го занесете в лаборатория, където да го изследват. Не го пипайте без ръкавици. Можете неволно да го смачкате, което да доведе до заразяването ви. Ако няма да го изследвате, най-добрият вариант е да го изгорите. И запомнете - ако се съмнявате, че ще се справите с отстраняването или ако остатък от кърлежа остане под кожата, незабавно се обърнете към лекар.Коментари

Коментар: 1

а парковете и градинките не се ли пръскат от хеи срещу кърлежги, някакви такива спомени имам


  • 1

Добави коментар