На "ти" с капризите на времето

197
На ти с капризите на времето

Метеопромените са изпитание за организма дори за здравите

Най-честият разговор, който може да подслушате в трамвая или в автобуса, е за времето, което причинява какви ли не болежки. Няма значение дали грее слънце, дали вали или просто сезоните се сменят и ту е топло, ту температурите рязко падат. Едни ги стяга сърце, други се оплакват от ставни болки, трети дишат трудно или не могат да спят нощем...

Прогнозираният апокалипсис за началото на тази седмица, когато Марс, Земята и Слънцето се подредиха на една линия, също не се състоя. Рядкото астрономическо явление, което ще продължи до 14, ще се комбинира с пълно лунно затъмнение. Заради движението на планетите се очаква да сме по-раздразнителни, чувствителни, дори агресивни. Метеопромените са изпитание за организма дори за здравите.Адаптацията отнема време

Промяната в стойностите на барометричното налягане, температурата, посоката на атмосферните фронтови, цикъла на Луната, магнитните бури - всичко се отразява на сърдечносъдовата, кръвоносната и особено на нервната система. Учените наблюдават и изследват явлението, без да са категорични в изводите, защото реакциите ни са индивидуални.

Младите и здравите хора са по-устойчиви и адаптивни, хронично болните – по-уязвими и реагират различно на различните фактори. Като цяло преходът между сезоните нарушава компенсаторните механизми, което може да се отрази на тонуса, работоспособността. А симптомите са еднакви с тези на познатата пролетна умора – отпадналост, слаба концентрация, неспокоен сън.

„Един път има температурна промяна, втори път продължителността на осветеността. Към това се наслагва и изкуствената промяна на часа, която направихме преди седмица. Всичко това допълнително тормози, посочва вестник "Монитор".

Пренастройката иска поне 2 седмици

докато вътрешният ритъм на организма се нагоди към промените в околната среда. Той се отразява на цялата биохимия на тялото”, обяснява проф. Иван Миланов, директор на болница „Свети Наум”. Смяната на сезона е изпитание и за нервната система – усилването на магнитното поле около Земята и на слънчевата активност се отразяват на здравето - стресовите хормони са в повече.

Вътрешният ни биологичен часовник е чувствителен към тези промени: имунитетът му се снижава, човек изпитва необяснима слабост и умора. Денят се удължава, затопля се. Мнозина се зареждат с енергия. Не са малко и тези обаче, които се чувстват като смазани. Тонусът и работоспособността им падат, те трудно изпълняват задълженията си и стават доста разсеяни.В този сезон броят на самоубийствата скача двойно

Това отчита статистиката година след година. Цифрите не се отнасят конкретно за България, но април официално е обявен за сезона на пролетната умора, която допълнително пие силите. Затова въпреки „подарения” час от зимното разписание, който предполага допълнителен отдих, човек не се чувства отпочинал.

Нарушава се естественият ритъм, на който сме били подчинени в продължение на 6 месеца и отново се налага да се събуждаме с будилник и в стрес. Това е причина много хора да са по-раздразнители и уморени, други се будят по-често през нощта. „Пораженията” са индивидуални и зависят от състоянието на нервната им система.

Два атмосферни фактора най-често пряко се отразяват на здравето и самочувствието ни - скоковете на температурата и на атмосферното налягане. Синоптичните шеги са предпоставка за куп страдания. Влажността и електрическото състояние на атмосферата събуждат някои възпалителни болести, които правят ставите чувствителни и болезнени.

Отоците се увеличават, усилват се болките и сковаността при страдащите от ревматизъм и ревматоиден артрит. При болните от бронхиална астма броят на пристъпите също може да се увеличи.

Здравните проблеми не винаги се явяват в часа на преминаването на въздушните фронтове. Реакциите на организма често „предсказват” промените в атмосферата. Ден или два преди явяването на въздушния фронт болежките се изострят. Най-често те преминават от само себе си. Неразположение обаче може да има 8 до 12 часа след като времето се стабилизира.Към магнитните бури особено чувствителни са хората на възраст между 50-60 години, като жените реагират 3 пъти по-често на геомагнитните промени в сравнение с мъжете. Най-тежък е периодът преди самата магнитна буря. Едно денонощие преди пика й хората с лабилно здраве реагират. “Критичният” ден се отразява на всички органи и системи. Реагира кръвоносната и нервната им система, хроничните заболявания се обаждат, обострят се страданията на белите дробове. Настроението лесно се променя, а кръвното налягане се повишава.

Учените допускат, че при магнитна буря кръвните показатели се нарушават, а червените кръвни телца слепват. Именно еритроцитите отговорят за “преноса” на кислород из тъканите и различните органи. Това се отразява особено фатално на мозъка и сърцето. Затова хора със сърдечносъдови заболявания и склонните към аритмии трябва да са внимателни. Статистиката сочи, че по време на магнитна буря броят на инфарктите се увеличава 3 пъти, на инсултите – 2, а пристъпите на стенокардия - 1.5 пъти.Добави коментар