На очен преглед до 6-месечна възраст

105
На очен преглед до 6-месечна възраст

Профилактиката е изключително важна

Профилактичните прегледи на зрението на децата е добре да почнат до 6 месечна възраст. Това каза пред ТВ7 д-р Виолета Чернодринска, началник на детското очно отделение в "Александровска" болница.

Според нея превенцията е изключително важна. По-невидимите за родители проблеми не могат да се открият от тях и водят детето на очен лекар чак на 7-8 годишна възраст. Това обаче е доста късно за установяване на проблеми, които мога да се решат, ако се хванат навреме, обясни д-р Чернодринска.

Специалистите алармират, че неоткритите проблеми със зрението в ранна детска възраст могат да доведат до тежки социални и междуличностни затруднения по-късно. Именно затова навременната профилактика е изключително важна. Колкото по-рано се открие и "мързеливото око" и се сложат очила, толкова по-малко ще са проблемите после, обясни Виолета Чернодринска. По думите й децата не се раждат с "мързеливо око", то се придобива заради нуждата от очила при децата.

"Съветвам родителите да водят децата на прегледи. Те са приятни, не са стресиращи и не болят", каза специалистът. Наблюденията й показват, че все повече родители водят бебетата си на профилактичен преглед. По света първия преглед е до 3 месеца.Добави коментар