На крачка от ваксина срещу астма

67
На крачка от ваксина срещу астма

Протеин ни пази от алергии и астма

Децата, които израстват във ферми, са по-малко склонни към алергии и астма, причинени от прах, показа изследване на белгийски учени. Трудът е публикуван в четвъртък в списание Science. "На този етап открихме връзка между праха във фермите и защитата срещу астма и алергиите", обясни Барт Ламбрехт, професор по белодробна медицина в университета в Гент, Белгия.

При изследването лабораторни мишки са били подложени на въздействието на прах, събран предварително във ферми в Германия и Швейцария. „Опитите показаха, че след това мишките бяха напълно защитени срещу алергия от домашен прах - най-често срещаната алергия при хората", каза ученият, цитиран от АФП.

По-точно, изследването показва, че прахът "прави лигавицата на дихателните пътища по-малко реагираща на алергени като акари" поради протеин, наречен A20. Човешкото тяло естествено произвежда този протеин, когато е в контакт с прах във ферма. Изследователите са работили с група от 2000 души, които са израснали във ферми. Установено е, че по-голямата част не са били склонни към алергии или астма. Останалите са страдали от дефицит на протеин A20. Тези, които са развили алергии", са с генетична вариация на гена A20 ген, което води до липса на протеин A20", според Ламбрехт.

Следващата стъпка за изследователите е да се намери активното вещество в праха, което предизвиква изграждането на тази защита, така че да се разработи превантивно третиране срещу астма. "Ние се движим в правилната посока, за да се разработи ваксина срещу астма и третиране против алергии (...) но ще са необходими години изследвания, преди да стане достъпна за пациентите", заяви проф. Хамида Хамад, която също работи в университета в Гент.

Science e списание, което публикува най-новите открития от областта на науката по света, припомня БГНЕС. В научното издание се представят в резюме научни изследвания, като публикуването на статия става след твърде стриктен контрол от страна на редакторите. То е базирано във Вашингтон, САЩ.Добави коментар