На борба със синдрома на Даун

82
На борба със синдрома на Даун

У нас нсяка година се раждат 100 деца със синдрома

Международният ден на хората със синдром на Даун се отбелязва на 21 март. У нас всяка година се раждат около 100 деца с рядката генетична аномалия. Официална статистика за това колко от тях се отглеждат от семействата им и какви грижи се полагат за тях липсва.

По повод днешния ден родители на деца със синдром на Даун представят Европейски протокол за здравни грижи за хората със синдрома, съобщава БНР.

Ръководството за здравни грижи за хората със синдром на Даун е систематизирано описание на това от какви грижи се нуждаят тези хора във всеки етап от живота си, обясни Валентина Николова, председател на сдружението на родители на деца със синдром на Даун.

„Здравен протокол, който представя всички нужни прегледи, изследвания, които трябва да се правят не само на деца, но и въобще на индивиди с този синдром", обясни тя.Диагностично-лечебният алгоритъм, който се предлага във въпросния протокол, е утвърден в повечето европейски страни. У нас, обаче, личните лекари често не знаят от какви грижи се нуждае едно дете със синдром на Даун.

„Ние към момента в по-голяма част от случаите срещаме не толкова неразбиране, колкото неинформираност от страна на педиатри и на доктори, защото те просто не познават актуалните изследвания, това, което наистина трябва да се наблюдава у нашите деца", допълни Николова.

В събота сдружението на родители на деца със синдром на Даун организира конференция с участието на международни лекари. Целта е както родителите на децата, така и медиците у нас да се запознаят отблизо с новостите в сферата.Добави коментар