Мутирал вирус на птичи грип

76
Мутирал вирус на птичи грип

СЗО е разтревожена заради изследвания

Световната здравна организация (СЗО) е силно разтревожена от изследванията, извършени в лабораторни условия, върху мутирал вирус на птичия грип H5N1.

През септември ръководената от Рон Фушие холандска лаборатория в университетския медицински център "Еразъм Ротердамски" обяви, че е създала мутация на вируса H5N1, който за пръв път е потенциално способен лесно да се предава между бозайници и евентуално между хора.

Университетът на Уискънсин, САЩ, също направи съобщение за този вирус. Двете изследвания бяха финансирани от Американските национални институти по здравеопазване (NIH).

СЗО отчита факта, че тези съобщения предизвикаха безпокойство за възможните рискове и злоупотреби, свързани с изследванията, се посочва в комюнике на организацията, качено на сайта й.

СЗО е също така дълбоко разтревожена от потенциално негативните последствия от подобни изследвания, се добавя в текста. Организацията смята обаче, че проучванията, извършвани в подходящи условия, трябва да продължат, с цел да се повишат знанията, които може да помогнат за намаляване на рисковете, свързани с вируса H5N1, изтъква организацията.Добави коментар