Мразите горчиви храни? Не се страхувайте от COVID

102
Мразите горчиви храни? Не се страхувайте от COVID

Мразите горчиви храни, като грейпфрут, брюкселско зеле, целина?

Мразите горчиви храни, като грейпфрут, брюкселско зеле, целина? Ако отговорът е „да”, това може да означава, че има по-малка вероятност да се разболеете от COVID-19, пише вестник „Дейли мейл”, позовавайки се на американско изследване. Лекари от Батън Руж, Луизиана, са открили наличието на връзка между вкусовите рецептори и тежестта на протичане на коронавируса, предава БТА. Според специалистите ако хората са свръхчувствителни към горчивата храна, рискът за тях от зараза с COVID-19 намалява.

Изследователите предполагат, че свръхчувствителността към горчивата храна е свързана с голям брой рецептори, които подсилват естествената защита на организма срещу инфекции, в това число и срещу COVID-19. Специалистите отбелязват, че ако човек не усеща силна горчивина или изобщо не различава горчив вкус, то той трябва да бъде много по-внимателен. Те напомнят, че съществен рисков фактор за зараза и смърт от заболяването е възрастта.

Рискът от смърт при пациенти над 80 години е 18%, докато при индивиди на възраст между 20 и 30 години той се изчислява в стотни от процента. Проучването показва още, че хората, които са свръхчувствителни към горчива храна, обикновено са на по-млада средна възраст. Това предполага, че чувствителността на рецепторите намалява с напредването на възрастта.

Отслабената способност да се усеща горчив вкус се оказва пряко свързана с по-напредналата възраст. Така и двата фактора се явяват рискови за зараза с COVID-19, отбелязват изследователите.

Добави коментар