Мръсен въздух = аутизъм

89
Мръсен въздух = аутизъм

Ново проучване разкри връзката

Ново проучване в Калифорния разкри неочаквана връзка между замърсяването на въздуха, причинено от уличния трафик, и аутизма - болест, която до голяма степен си остава загадка за медицината. Американските учени, цитирани от Би Би Си, наблюдавали 500 деца. При тези, които живеели близо до улици с интензивен трафик, имало три пъти по-голяма вероятност да развият аутизъм, в сравнение с малчугани, израснали на чист въздух.

Учените взели данни от Агенцията за опазване на околната среда в САЩ, за да изчислят нивата на замърсяване на въздуха на различни места в Калифорния. Те били използвани, за да се сравни излагането на мръсен въздух по време на бременността и в първата година след раждането при 279 деца с аутизъм и 245 здрави малчугани. Така стигнали до изводите, че рискът се повишава три пъти, когато майката и бебето живеят на улици с оживен трафик.

Предишни проучвания също дават основание да се търси връзка между аутизма и живеенето близо до места с натоварен трафик, отбелязва Би Би Си, цитирана от вестник "24 часа". Учените предупреждавали, че финият прах от колите във въздуха може да предизвика неврологични усложнения. Сега обаче за първи път се търси връзка именно с аутизма.Веднага се появиха и опоненти, които обявиха, че проучването не е достатъчно убедително. За мен изглежда по-скоро невероятно да има причинно-следствена връзка между мръсния въздух и аутизма, казва проф. Ута Фрит от Университетския колеж в Лондон. По думите й проучването не е представило научно обяснение за механизма, по който замърсяващите въздуха вещества засягат развиващия се мозък, вследствие на което се стига до загадъчното заболяване.

Авторите на проучването признават, че най-голямото предизвикателство е да се вземат предвид всички аспекти от живота на детето, които евентуално могат да се свържат с появата на аутизма - например фамилната обремененост.

От центъра за изследване на това заболяване към университета в Кеймбридж обаче приветстват идеята да се води битка срещу замърсяването на въздуха. "Знаем, че финият прах от колите се свързва с много други заболявания и състояния, затова ми се струва убедително да има своята биологична роля и при възникването на аутизма", казва София Ксианг Сън от центъра.

Дори пряката връзка между двете неща да не е доказана категорично, една инициатива за подобряване на въздуха в големите градове ще се отрази благоприятно на общественото здраве, допълва тя.Добави коментар