Мрачна статистика

125
Мрачна статистика

Световен ден за превенция на самоубийствата

11 646 българи са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване от 2000 до 2010 г., сочи статистика на НСИ. Самоубилите се мъже са 8626, а жените – 3020, което показва, че нежният пол посяга на живота си близо три пъти по-рядко.

През последните 50 години процентът на самоубийствата в световен мащаб се е увеличил с 60 на сто, показва доклад на Световната здравна организация (СЗО), посветен на Световния ден за превенция на самоубийствата 10 септември.

Според доклада всяка година около 1 милион души по света се самоубиват или на всеки 40 секунди един човек умишлено отнема живота си. Опитите за самоубийство в световен мащаб са 20 пъти повече, отколкото броя на реализираните самоубийства.

Най-много самоубийства у нас са извършени през 2000 г. – 1383, а най-малко през миналата година – 859. Тези цифри показват, че икономическата криза не е основна причина, поради която българите посягат на живота си, смятат експертите.

Водещата причина за самоубийствата у нас са конфликтите в семейството – над 40% от случаите. На второ място са психичните проблеми, следват тежкото финансово състояние, несподелената любов, нежеланата бременност, затруднения в работата, конфликти с учители и др.

Близо 75% от самоубийствата у нас се извършват от българи, а 14 на сто – от роми, сочат данните на НСИ. През миналата година най-възрастният човек, който се е самоубил у нас е бил на 97 години, а най-младият – на 8 години. Всеки ден едно дете посяга на живота си, а двама възрастни се самоубиват, показва статистиката на НСИ.

Експерти отбелязват, че за всеки четвърти българин има опасност да развие някакво психично заболяване, което се дължи на всекидневния стрес, на който са подложени хората през последните години. У нас едва 5-6% от хората с влошено психично здраве търсят професионална помощ, докато в Европа процентът е 15-20.

Бум на пациентите с психични проблеми е регистриран в южната ни съседка Гърция, където икономическата криза е предизвикала близо 30-процентно увеличение на депресиите и психичните разстройства.

Психичните разстройства, депресиите, злоупотребата с наркотици и алкохол са основен рисков фактор за самоубийствата в световен мащаб, сочи доклада на СЗО.Добави коментар