Морето носи 14 дни хепатита

111
Морето носи 14 дни хепатита

Дъжд и наводнения повличат съдържанието на помийни ями и септични възли

Рота, норо, адено, капо, астро, ентеро, хепатит А – екзотичните имена са на вируси, които полепват по храната или се пренасят с водата. Те причиняват остри заболявания, най-вече диарии, но могат да поразят трайно черния дроб, мозъка и сърцето. Висока температура, хлор, слънце и дълъг престой на открито не ги морят. Оцеляват при обичайното хлориране на водата за пиене. Солта в морската вода, и слънцето не са препятствие за устойчивата зараза, която се разпространява с фекалиите.

Дъжд, наводнения, разливи рушат и повличат съдържанието на помийни ями и септични възли. От фекалиите вирусите попадат в почвата, оттам в подпочвената, в питейната вода и в морето. Допълнителен риск от зарази носи изливането в Черно море на канализация от хотели и кораби. Поливането на ягоди, малини, салати, зеленчуци, които не минават през термична обработка, също създава реална опасност от разпространението на тези инфекции.

„Понякога и 10 вируса са достатъчни, за да ни разболеят сериозно инфекциозната им доза е много ниска. Още повече, че те са особено устойчиви. Еволюцията ги е направила свърхиздръжливи, защото се размножават само в живите клетки. И трябва да оцелеят, докато попаднат на „подходящото” място”, обяснява вирусологът проф. Нели Корсун, която повече от 18 години е била шеф на Лаборатория по ентеровируси, а сега е началник на Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя дава пример с най-честите причинители на диарии. „Вирусът на хепатит А и норовирусите оцеляват с месеци във външна среда. В морската вода се съхраняват от няколко дни до няколко седмици. Слънцето и високите температури също не ги „притесняват”. Норовирусите оцеляват повече от 30 минути при 60° и могат да понесат около минута дори при 85 градуса.

Норо, астро и чревни аденовируси причиняват заболявания най-често при малките деца – до 5-годишна възраст. Не е изключено да разболеят и възрастните. Инфекцията се проявява бързо, след като вирусът влезе в организма. 12 до 24 часа след зараза с норовирус диарията е налице. Заболяването преминава леко. Ден-два има леко стомашно разстройство. Човек обикновено оздравява и без лечение. Инфекцията обаче е опасна за малки деца и много възрастни хора заради риска от бърза дехидратация, която може да доведе и до смърт”, поясни проф. Корсун, цитирана от вестник "Монитор".

Докато вирусът на хепатит А атакува черния дроб. Той се съхранява до 1 месец във външната среда. Върху ръцете може да живее над 4 часа, оттам се пренасят върху предмети и повърхности. Устой-чивостта му в околната среда създава реален риск от заразяване на вода и храна. „В морската вода вирусът отава жив и активен от няколко дни до няколко седмици. Оттам той попада и заразява ракообразните - миди, раци, стриди, скариди. И ако не са термично добре обработени, има риск да пренесат зараза”, обясни проф. Корсун.Добави коментар