Морбили

190
Морбили

Шарката е особено опасна за деца до 1 година

Морбили е дребна шарка, която се предизвиква от вируса Morbillivirus. Наричат я още брусница. Най-често боледуват деца на възраст от 2 до 10 години.

Кърмачета до 3 месеца не се разболяват, защото получават антитела от майката, ако тя е карала болестта. Рядко боледуват и бебетата от 3 до 9-месечна възраст, особено ако са на кърма.

Болестта е силно заразна. Тя се предава по въздушно-капков път и засяга до 100% от хората, които са били в контакт с болния. Вирусът е най-активен в края на зимата и началото на пролетта. Инкубационният период е 10 дни, като болният е заразен 1-2 дни преди първите симптоми и около 7 дни след това.

Първите признаци са висока температура, кашлица, хрема и белезникави петна по бузите и в устата. След това се появява обрив зад ушите, който постепенно засяга цялото тяло. Той изчезва до 4 дни. Болният се дразни от светлината и дори е възможна появата на конюктивит.

Най-честото усложнение, което се среща при малките деца, е отитът. Възможно е обаче болестта да доведе до бактериални инфекции. Засягат се и белите дробове, като се стига до бронхопневмонии и плеврити. По-редки усложнения са ендомиокардит, перикардит, преходен хепатит, менингити или енцефалити.

За лечение на шарката не се налага постъпване в болница. На болните се налага карантина. За облекчаване на състоянието се препоръчва приемането на пасирани храни или супи, повече течности и допълнителни витамини. Не се налага приемането на антибиотик, освен ако болестта не доведе до бактериална инфекция.

За профилактика срещу болестта се поставя ваксина - тривалентна срещу морбили, паротит и рубеола - на 13-месечна възраст. Реимунизация се прави на 12 години. При контакт с болен на дете под една година или на бременна жена се поставя пасивна ваксина. Тя представлява човешки имуноглобулин и се прави до третия ден от контакта.

Боледувалите от морбили получават пожизнен имунитет. Има обаче и случаи, в които деца, изкарали болестта много леко в ранна възраст, се разболяват отново след години.Добави коментар