Мокрите кърпички водят до алергия

198
Мокрите кърпички водят до алергия

20% от децата у нас страдат от атопичен дерматит

Мокрите кърпички и разтворите за почистване на ръце да се използват възможно по-малко, съветват дерматолози дни преди началото на четвъртата Национална кампания за профилактика на кожните алергични заболявания. Според експертите вероятността да получим алергия на кожата, породена от такъв тип дезинфекционни средства, е огромна.

Специалистите в областта предупреждават, че лечението чрез „народната медицина" също може да породи негативни реакции на нашата кожа. В основата на немалко случаи на алергия стоят разтриването с ракия, контактът на кожата с растения като дебела мара, смрадлика, кестен и невен, както и магданоз, в комбинация със слънчева светлина.

Към момента около 20% от децата страдат от атопичен дерматит, което е едно от най-честите възпалителни заболявания на кожата. Според специалистите обаче до 2050 г. всяко второ дете ще е предразположено към екземата. Кожата ще продължава да ни мъчи все повече, защото сме век на химизация, обясни доц. Румяна Янкова, ръководител на катедрата по дерматология към пловдивския Медицински университет.„Въздействията са безкрайно много и кожата, като покривка на организма, е изложена първа на тези въздействия. Логично е и тя да бъде място на този сблъсък между външни фактори и вътрешни реакции. Химичните вещества присъстват навсякъде, дори аз бих казала, че те присъстват и в растенията, когато говорим за натурални вещества. Така че ние не можем изобщо да се абстрахираме от наличието на химични въздействия, просто защото от ставането сутрин до лягането вечер ние имаме стотици въздействия, независимо дали това ще бъде от въздуха, контакт с твърди предмети, контакт с козметика, с измивни средства, дори и лекарства, ако щете", добави доц. Янкова.

Кампанията за профилактика на кожните алергични заболявания започва на 12 ноември и ще продължи четири дни, като тази година се провежда под наслов „Вашата кожа - най-важните 2 кв. метра във вашия живот". По време на кампанията пациенти с екзема ще могат да се преглеждат и консултират безплатно в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе, като при нужда ще им бъдат провеждани и алергологични тестувания.

Можете да си запишете час за безплатен преглед на следните телефони:

- 02/ 923 0511 - Клиника по дерматология, УМБАЛ Александровска - гр. София

- 02/ 922 6355 - Клиника по дерматология, Военномедицинска Академия - гр. София

- 02/ 403 4933 - Клиника по дерматология, Токуда Болница - гр. София

- 032/ 602 268 - Клиника по дерматология, УМБАЛ Свети Георги - гр. Пловдив

- 042/ 664 480 - Клиника по дерматология, УМБАЛ - гр. Стара Загора

- 064/ 886 696 - Клиника по дерматология, УМБАЛ Д-р Георги Странски - гр. Плевен

- 0888 594 144 - Кожно-венерологично отделение, МБАЛ Русе - гр. Русе

Не се изисква направление от личния лекар, уточнява Дарик.Добави коментар