Множествената склероза ни дебне

99
Множествената склероза ни дебне

Заболяването засяга предмни жени между 30 - 34 години

Над 5 000 души в България живеят с диагнозата множествена склероза, а всяка година се разболяват нови 80. По света от коварната болест са засегнати над 2 милиона души. Данните бяха изнесени по повод Световния ден на борбата с множествена склероза.

"Тази година нашата кампания и отбелязването на деня е насочено към информирането на хората, че трябва да бъдат по-бдителни към своето здраве", заяви пред бТV Татяна Иванчева, председател на Фондация "МС Общество България" . По думите й симптомите често са незабележими - изтръпване на крайници или просто умора.

Тази година от фондацията започват кампания „Лицата на множествената склероза", която включва заснемането на черно-бели фотографии и кратки лични истории на засегнати от болестта. Множествената склероза се среща предимно сред млади хора, като най-голям брой са между 30 - 34 години. Страдат повече жени, отколкото мъже, като причина за това все още не е открита.

Колкото по-рано се открие и диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете то да бъде овладяно и стопирано. Затова тази година кампанията акцентира върху това хората да бъдат по-бдителни към своето здраве.Добави коментар