Mногото вода вредяла

143
Mногото вода вредяла

Все пак за децата водата е по-добра от газираните напитки

Д-р Маргарет Маккартни от Глазгоу съветва сънародниците си да не изпълняват указанията на здравните власти в страната да се пият от шест до осем чаши дневно, защото това може да навреди на тяхното здраве, според нейна публикация в авторитетното издание British Medical Journal.

Досега широко разпространено беше схващането, че приемът на повече вода води до намаляване на риска от увреждане на бъбреците, помага за контрола на теглото и повишаването на умствената концентрация.

Маккартни твърди, че това са митове, поддържани от заинтересовани корпоративни кръгове, каквито са производителите на минерални напитки. Във Великобритания днес се консумират 2 милиарда литра минерални води, а през 2000 г. тази цифра е била 1.4 милиарда.

Според публикацията на шотландската лекарка, нейно проучване установило, че да се пие вода насила, когато не сме жадни, води до снижване на умствената ни концентрация, а не обратното.

Освен това много от химикалите, използвани за дезинфекция на бутилираната вода, могат да бъдат вредни за нашето здраве. Безконтролната консумация на минерални води нарушава съня, защото хората са принудени да стават през нощта, за да отидат до тоалетната.

Някои изследвания дават тревожни резултати – големите количества погълната вода могат да навредят на функцията на бъбреците, а не да я подобрят. Хроничната злоупотреба с вода може да доведе и до потенциално смъртоносното заболяване хипонатремия, при което нивата на сол в човешкия организъм рязко спадат и се получава свиване на мозъка.

Друг доктор, цитиран в публикацията, проф. Стенли Голдфарб от Университета в Пенсилвания, разбива мита за връзката между увеличения прием на вода и свалянето на килограмите.

Той уверява, че такава връзка просто не е доказана. "Ако децата пият вода, вместо да качват калории с газирани напитки, това е добре", уверява Голдфарб. "Но никой не е доказал, че пиенето на вода преди ястията намалява апетита по време на храненето", добавя той.Добави коментар