Митовете за мъжкото здраве

344
Митовете за мъжкото здраве

За здравето на мъжете се говори по-малко

Темата за мъжкото здраве и всичко, свързано с него, винаги е била по-малко застъпвана, отколкото тази за женския пол. Това, разбира се, има своето логично обяснение, което сякаш най-лесно може да бъде дадено, ако бъдат изяснени няколкото основи заблуди за здравето на мъжете, които са станали популярни по една или друга причина.

Мит 1: Мъжете са равнодушни към собственото здравеТова схващане вероятно се е оформило, защото мъжете рядко говорят за здравословните си проблеми на глас и не пият демонстративно купища таблетки на работното място. Но това не доказва тяхното невнимание към здравето им.

Просто разговорите за футбола са по-интересни. Да се оплакваш от здравето си в мъжка компания означава да загубиш авторитета си, а в женска – достойнството и шансовете си.

Всъщност, изследванията показват, че около 40% от мъжете сериозно са разтревожени за своето здраве и за здравето на своите близки и приятели, съобщи zdrave.bg.

Мит 2: Мъжкият климаксНе е известно кой е измислил този термин - фармацевтичните фирми или мъжете, чиито възможности с възрастта намаляват, но няма научно потвърждение на този факт. Тоест андропауза (намаляване на нивото на половите хормони в кръвта) не е тъждествена на женската менопауза.

Съществува още една заблуда - че нивото на сексуалността при мъжете е право пропорционално на нивото на тестостерона в тяхната кръв. В действителност андропаузата и андронедостатъчността не засягат всички мъже.

Промените в мъжката полова активност с достигането на зряла възраст се обяснява с други фактори. По-възрастният мъж е по-зависим от времето и здравословното си състояние, пушенето и неправилното хранене. Затова, в зависимост от състоянието на организма, на мъжа му е необходимо повече време за настъпване на ерекцията.

Мит 3: Къде води пътят през стомахаВсички се шегуват, че любовта на мъжа минава през стомаха. Ако той яде малко, се предполага, че или е боленq или с лош характер и не е известно какво може да се очаква от него.

Този мит е много популярен и създава доста неудобства на силния пол. Все пак истина е, че по-близките отношения с една жена, така или иначе, най-често минава през ресторанта или друго обилно приемане на храна. Ако се прекали с този акт, се оказва, че мъжът се е пренаситил дотолкова, че в леглото иска само да спи.

Едва ли обаче за някого е тайна, че системното и мащабно приемане на мазна храна с времето рязко намалява потентността и това важи не само за мъжкия пол.

Този мит засяга и семейния живот: анкети сред мъжете потвърждават, че умението на съпругата да готви се оказва на едно от последните места в списъка на женските достойнства - много след грижовността, чувствеността и разбирането.

Мит 4: Митовете за простататаТова е наистина малка причина за тревога. Но простатитът не може да се диагностицира с едно посещение при специалист - неговите симптоми не се проявяват веднага и са необходими редовни профилактични прегледи.

Мъжете са склонни да оправдават с простатата всичките си проблеми, свързани с безплодието или потентността, а някои дори прекарват половината си живот в очакване на диагнозата “простатит”.

В действителност нещата са много по-оптимистични. Първо, заболяванията на простатата и проблемите с потентността не са дотолкова свързани, защото последните имат все пак в голяма степен психологически корени. Второ, не е задължително мъжете, преболедували простатит, да попаднат в групата на риска от заболяване от рак на простатата или да станат безплодни.

Погрешно е мнението, че простатитът е неизлечим. Съвременната медицина се справя дори с неговата инфекциозна форма, коята е по-сложна за лечение.

Сексът оказва върху простатата по-положително влияние, отколкото някои химически препарати и е естествена, силно действаща терапия. Въздържанието може да стане причина за т.н. “застоен простатит”. Мъжете трябва да са внимателни и с “масажа на простатата”, който може да доведе до механично увреждане.

Следва...Добави коментар