Митове и истини за детското зрение

91
Митове и истини за детското зрение

Как да ги различавате

От гледане на телевизия до яденето на моркови - кое, всъщност, влияе на зрението на детето

Мит: Гледането на телевизия от твърде близо е вредно за децата
Истината: Въпреки че това е родителско правило, прилагано откакто се помним, реално няма научни доказателства в негова подкрепа. Всъщност децата фокусират по-добре на къси разстояния и това обяснява навика им да сядат буквално пред телевизора, за да виждат. Въпреки това, седенето твърде близо до екрана може да е и знак за късогледство.

Мит: Ако си „кривиш” очите, ще си останат така
Истината: Всички сме били заплашвани с това „правило” при някоя по-крива гримаса в детството ни. Е, противно на очакваното - това просто не е вярно. Ако все пак някое око на детето се криви постоянно и неволево, знаете, че трябва да потърсите специалист.

Мит: Ако родителите имат проблеми със зрението, децата също ще имат
Истината: За съжаление, това понякога е напълно вярно. Ако самите вие имате сериозни зрителни проблеми, предупредете педиатъра и правете по-чести консултации с офталмолог.

Мит: Морковите засилват зрението
Истината: Въпреки че е вярно, че морковите са богати на витамин А, който е жизненоважен за зрението, истината е, че същият витамин се съдържа в достатъчно количество и в кайсиите, нектарините и млякото, например.

Мит: Момчетата са по-застрашени от далтонизъм
Истината: Доказано е, че процентният риск от далтонизъм при момчетата наистина е значително по-висок от този при момичетата.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 1

bravo sega spokoino 6te go ostaviam s babytv


  • 1

Добави коментар