Мистериозна болест убива деца

79
Мистериозна болест убива деца

Болестта е от същия род като детския паралич и поразява главно деца под 5 години

Стотици деца в азиатски страни, като Китай, Виетнам и Камбоджа, са починали от особено тежка форма на т. нар. синдром ръка-крак-уста, съобщава АП. Името на болестта идва от местата, на които най-често се появяват обривите при заразените.

Висока температура, мозъчно възпаление, парализа и отказ на дихателната система са сред тежките симптоми на опустошителната болест, макар и заразителите често да не проявяват никакви симптоми, съобщи bTV.

Когато наскоро заразата порази Камбоджа, лекарите нямали идея с какво точно се сблъскват. И до ден днешен експертите не разбират напълно защо болестта е така опустошителна.

Ентеровирус 71 предизвика страхове по-рано тази седмица, когато бе открит в лабораторни проби, взети от 52 камбоджански деца след смъртта им от мистериозна болест.

На своята Туитър страница Световната здравна организация обяви, че повечето случаи са причинени от стомашно-чревния щам, засягащ нервната система. Общо 356 души в Китай и 33-ма във Виетнам са станали жертва на болестта само от началото на годината.Красноречива е гледката в поразените китайски провинции, където десетки плачещи деца изпълват приземните етажи на болниците. В засегнатата провинция Хунан смъртните случаи през май са 33, една четвърт от всички за страната месеца.

Макар и неразгадана, болестта върлува в Азия още от 1997 г., когато за първи път пламва в Малайзия. След това са засегнати и Япония, Южна Корея, Сингапур, Монголия, Тайван и Австралия.

Няма ваксина или специално лечение срещу болестта. При особено тежки случаи към болните се прикрепят поддържащи системи и им се вливат протеини. За експертите все още е необяснимо защо някои страни от региона остават незасегнати, например Индия и Индонезия.

Болестта е от същия род като детския паралич и поразява главно деца под 5 години. Трудна е за овладяване, защото се разпространява много лесно – чрез кихане, кашляне и контакт с флуиди от възпалени места. САЩ и Европа също са били огнища на заразата, но без сериозни последствия.Добави коментар