Минерал №1 - калцият

204
Минерал №1 - калцият

Трябват ни не милиграми, а грамове от него ежедневно

Здравето на зъбите и костите зависи от калция – това сигурно знаят всички. Но не всеки знае, че само с пиенето на мляко не може да се получи необходимата за организма доза калций.

Калцият е единственият микроелемент, чиято всекидневна потребност се измерва не в милиграми, а в грамове и затова необходимата норма не може да се помести в нито една таблетка. А и както за всички витамини и минерали, специалистите на първо място съветват те да се осигуряват чрез пълноценно хранене.

Слънце, извара и риба

Според последните препоръки, в периода на активен растеж на организма са необходими 1,2 гр калций дневно. След 25-годишна възраст дозата се намалява до 0,6 г, но за бременните тя отново се увеличава до 1,2 гр, а за кърмещите майки дори до 1,5 гр. От такова количество калций се нуждаят и жените над 50 години за предотвратяване на остеопорозата.

Откъде да получим калций

Разбира се, преди всичко (но не само!) от млякото. За да осигури обаче само то необходимата дневна доза, са нужни 4-5 чаши – те съдържат точно около 1,2 г. За тези, които не обичат мляко, остава богатият асортимент от млечни продукти: сирене, извара, кашкавал.Осигуряването на количеството калций е само половината от задачата. Защото, освен да се набави, той трябва и да се усвои. За това са необходими витамин D и слънчева светлина, която засилва синтеза на този витамин.

Ето защо изследванията показват, че много южни народи практически не ядат млечни продукти, а въпреки това не страдат от недостиг на калций: благодарение на постоянното си пребиваване на слънце техният организъм усвоява пълноценно това, което постъпва с храната.

Пийте рибено масло, яжте черен дроб от треска и въобще наблягайте на рибата, съветват специалистите. Ако не обичате млечни продукти, можете да попълните недостига от калций, като употребявате повече бобови култури, които съдържат калций, магнезий и фосфор, съветва zdrave.bg.

Друг добър източник са калций са соевите продукти. Рибните консерви и месните костни бульони са също богати на този минерал, а за десерт най-подходящи са смокините и бадемите.

Калцият може да ни спаси от:

• остеопороза
Тази тежка болест, свързана с намаляването на костната плътност, се лекува трудно, но тя може успешно да се предотврати. В основата на профилактиката стоят калцият и физическото натоварване. След 40-годишна възраст си струва да посещаваме някаква спортна зала и да се посъветваме с лекар за приемането на препарати, съдържащи калций.• хипертония
Често хипертонията е предизвикана именно от недостига на калций. Ако кръвното ви е започнало да се повишава, в продължение на 1-2 седмици приемайте калций на таблетки (не повече от 1,5 г дневно и най-добре след консултация със своя лекар). Ако почувствате облекчение, прегледайте менюто си и увеличете количеството на калция чрез избора на подходящи храни.

• рак на дебелото черво и задстомашната жлеза.
Според последните препоръки, хората с висок риск от тези заболявания в качеството на профилактични мерки трябва да приемат препарати, съдържащи калций. Освен това те трябва да увеличат употребата на продукти, богати на магнезий и фосфор.

Калцият е особено необходим на:

• малко подвижните


Дори няколко дни в леглото водят до сериозни загуби на този минерал. Затова хората, които водят заседнал начин на живот, трябва да приемат препарати, съдържащи калций.

• нервните и болните

Стресът и инфекциозните заболявания намаляват усвояването на минерала от хранителните продукти. Недостигът трябва да се попълва с таблетки.

• любителите на фитнеса и баните

Калцият се губи с потта и затова при активни тренировки, чести посещения на сауна или просто в горещините тези загуби трябва да се компенсират. За тази цел са подходящи айранът, студеното мляко или минерална вода, обогатена с калций.• фанатиците на диетите и прочистването на организма.

Много диети изключват млечните продукти и бобовите растения поради тяхната висока калоричност. А кълновете, които са популярни в диетите и в процедурите за прочистване на организма поради съдържанието си на фитинова киселина, пречат на усвояването на калция.

• любителите на газирани напитки и какао

Фосфатите, съдържащи се в газираните напитки, както и какаото също намаляват усвояването на калция.

• страдащите от безсъние

Чаша мляко, парченце сирене или таблетка калций помагат за бързото заспиване и спокойния сън.

Най-добрите източници на калций са:

- твърдите сирена – в 100 гр се съдържат 700-1000 мг калций;
- айранът – 100/210;
- консервираните сардини – 100/380-400;
- консервираната сьомга – 100/290-310;
- соевият кашкавал – 100/180-200;
- обелените бадеми – в 1/4 чаша се съдържат 100 мг калций.Добави коментар