Милион жени лекувани от рак без нужда

34
Милион жени лекувани от рак без нужда

Резултатите хвърлят нови съмнения върху ефикасността на мамографските прегледи

Рутинни мамографски прегледи са довели до ненужно лечение на рак на над един милион жени в САЩ, без туморите да са достигнали до напреднала фаза, става ясно от изследване, обхванало три десетилетия. Резултатите хвърлят нови съмнения върху ефикасността на този препоръчван преглед, но вече обект на противоречиви оценки.

"Ние стигнахме до извода, че мамографията открива тумори, които никога не биха се развили, за да провокират клинични симптоми при 1.3 милиона жени по време на период от 30 години преди 2008 г.", казват авторите на изследването, цитирани от БГНЕС. Третирането, на което са били подложени жените, е включвало често тежки медицински интервенции - хирургически, радиология, хормонална терапия и химиотерапия, които е по-добре да се избягват, ако не са необходими.

Изследователите са анализирали епидемиологични данни за определяне на честотата на туморите на гърдата, открити в ранен стадий и поставената диагноза рак в напреднал стадий при жени над 40 години между 1976 и 2008 г. Рутинната употреба на мамография в САЩ е удвоила броя на открития в ранен стадий рак на млечната жлеза, но процентът на жените, диагностицирани с рак в напреднал стадий, е намалял едва с 8%.

Според експертите при мамографиите не са открили ефективно напреднал рак, но паралелно с това има свръхдиагностицирани 70 000 жени през 2008 г. Учените също показват, че резкият спад на смъртността от рак на гърдата се дължи главно на подобряване на лечението, а не толкова на ранното откриване на тумори по този метод. Това проучване се нарежда до други изследвания, публикувани през последните години, които поставят под въпрос ползата от мамографския контрол, подчертава АФП.Добави коментар