Мезотерапията „извън закона”

104
Мезотерапията „извън закона”

Франция въведе забрана за използването на популярната терапия

Френската Национална агенция по здравеопазване (HAS) издаде забрана за прилагането на мезотерапията за премахване на мастни депа. Петдесет години след изобретяването на мезотерапията от френския лекар Мишел Пистор, френското правителство я обяви за „извън закона”, тъй като „застрашава човешкото здраве”.


Забраната включва и прилагането на неинвазивна липолиза (премахване на мастни натрупвания), използваща физични агенти без да се нарушава целостта на кожата (насочен ултразвук, лазер, инфрачервена светлина, радиочестота и др.) поради подозрения, че застрашават човешкото здраве. Незасегнати от забраната остават другите медицински и естетически приложения на лазерите, инфрачервената светлина, ултразвуковата и радиочестотна апаратура.

Естествено, представители на индустрията заподозряха заговор срещу тези сравнително евтини „оръжия” на естетичната медицина, но от дълги години Американското дружество по естетична пластична хирургия и Американското дружество на пластичните хирурзи са издали препоръки към своите членове да не използват в практиката си тези методи, с цел премахването на мастни депа, тъй като те не са доказано безопасни. През април 2010, американската Агенция по храните и лекарствата разпространи в официалния си бюлети предупредително писмо до шест американски компании, прилагащи мезотерапия или инжекционна липолиза и ги заплаши със съдебно преследване, в случай че не преустановят тази практика, включваща използването на препарати (фосфотидилхолин или натриев деоксихолат), неодобрени от Агенцията и застрашаващи здравето на потребителите.

 Добави коментар