Международен ден на здравето

88
Международен ден на здравето

У нас се чества като Ден на здравния работник

Седми април е обявен за Международен ден на здравето. Той се чества от 1950 г. - годишнина от влизането в сила през 1948 г. на устава на Световната здравна организация.

През юли 1946 г. е свикана Международна конференция по въпросите на здравеопазването. Приетият на нея Устав служи като основа за създаването през 1948 г. на Световната здравна организация с център Женева.

Международният ден на здравето - 7 април се чества и като Ден на здравния работник в България, определен с Разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 г. Днес всички здравни заведения в страната ще отбележат празника си, посочва БГНЕС.

Тазгодишният здравен празник е обявен за борба с прекомерното приемане на антибиотици.

Все повече и повече от основните медикаменти, с които се лекуват бактериалните инфекции, стават неефикасни, каза генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан.

"Ако не вземем спешни мерки, за да коригираме тази ситуация и да запазим постигнатото, ще вървим към постантибиотична ера, когато много най-обикновени инфекции няма да могат да бъдат излекувани и ще започнат отново да убиват", предупреди тя.

Така например през 2010 г. близо половин милион души са се заразили с мултирезистентни форми на туберкулоза и една трета от тях са починали. Според СЗО тази резистентност е нормална реакция на микробите, но може да бъде преодоляна с разумен и внимателен подход към антибиотиците.

Самите болни трябва да избягват да ги пият за щяло и не щяло, а лекарите - да не ги изписват прекалено. СЗО подчертава съща, че в много райони на света повече от 50% от производството на антибиотици е предназначено да се дава на добитъка, който след това ще бъде заклан и ще служи за храна.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар