Между зъбите

153
Между зъбите

Не забравяй да почистиш и там

Стандартното почистване на зъбите става с четка и паста. Това е най-разпространеният начин, макар и не винаги да се прави правилно. С четката се измиват гладките външни и вътрешни повърхности на зъбите, както и дъвкателната повърхност на задните зъби. При този вид почистване обаче остават недокоснати от четката и непочистени скритите странични повърхности на зъбите.

Разстоянието между два съседни зъба е малко. То позволява проникването на хранителни остатъци и заселване на микроорганизми, които намират подходяща среда за развитието си, необезпокоявани от самопочистващите механизми на устата и чистенето с четката и пастата.

Там съществуват всички фактори, необходими за развитието на кариес. Този процес започва да се развива незабелязано и дълго време не може да бъде установен дори при клиничен преглед. Необходимо е да се направи рентгенова снимка, за да се види, че между зъбите се развива кариес. Често пъти, когато този кариес се вижда, той вече е много дълбок. 

Ето защо почистването на междузъбната плака е от особено значение за здравето както на зъбите, така и на венците.

Между зъбите трябва да чистите със специални конци със или без държател, с триъгълни интердентални четчици или с малки зъбни четчици, които се продават в аптеките. Конците за почистване трябва да са задължителни във всяко семейство и децата трябва да бъдат приучвани към използването им отрано.Добави коментар