Медицинско чудо в "Майчин дом"

143
Медицинско чудо в Майчин дом

Живородено дете след извънматочна бременност

Едно току-що родено момиченце в "Майчин дом" е кандидат за световния приз за най-упоритото пристрастено към живота дете.

То се е развило нормално в корема на майка си, въпреки че лекарите окачествяват този случай като състояние на ръба на катастрофата. На пръсти се броят случаите по света, в които при извънматочна бременност се ражда живо бебе, посочва БНТ.

Майката е Албена, която истински сащиса лекарите. Докарали я от Видин, в седмия месец, не е изследвана, не е ходила на лекар. Сега, обаче, просто се наложило.

Лекарите във Видин се ориентирали учудващо бързо, въпреки че никога не са виждали нещо подобно. След много прецизна подготовка и два часа операция, лекарите в "Майчин дом" извадили бебето.

"Бебето си плуваше в самата коремна кухина, без да има околоплоден мехур около него, т.е. то е имало, но някога преди това се е бил спукал и беше живо, въпреки всичко", казва доктор Петър Марков.

Плацентата е била прикрепена от външната стена на матката, между червата и черния дроб. Плодът явно е получавал всичко необходимо, защото е нормално развит. Родил се килограм и 300. Баща му, обаче, все още не знае.

Албена е на 27, мъжът й е кравар, тя е безработна, учила е до 9-ти клас, има вече едно момченце на 5. И със сигурност ще стане звезда, но в медицинската литература. Въпреки че подобен случай вече е описан в България преди 100 години.

Медицинското чудо сега лежи в кувьоз, майка му ще го кръсти Мария. Без да знае, разбира се, че Мария означава "силна, волева".Добави коментар